NJEGUJMO PISANJE – Zajedno sa Adrianom Zaharijević: Moralna čudovišta

Osmi tekst, a sada smo zajedno sa Adrianom Zaharijević. Tekst na Pulse.rs magazinu pod nazivom Zajedno sa Adrianom Zaharijević: Moralna čudovišta gdje su urednici magazina bili tako ljubazni pa su prenijeli ovaj intervju sa bloga. Uživajte.

Odlomak:

GALIĆ: Jedna od, rekla bih, veoma strašnih, pojava koja danas prožima našu svakodnevicu, kako u formalnom, tako i u neformalnom obrazovanju jeste ponovno tretiranje filozofije kao ancille theologiae. Nedostatak kritičkog otklona prema situaciji u kojoj se nalazimo lako može skliznuti kako u ideologije, radikalne teorije (i to ne radikalne u smislu “mekanih” Kierkegaardovih krajnosti), a usljed takvih kretanja istorija nas je podučila da su na prvom mjestu udara upravo intelektualci, odnosno ljudi koji misle. Na koji način jeste moguće dati do znanja ili uticati uopšte na sistem formalnog obrazovanja i njegovo zamjenjivanje teza (filozofija – religija), te kako se nositi sa tako notornim i odveć nametnutim „potrebama tržišta“ koje zadovoljavaju sve, samo ne one suštinske, potrebe za komunikacijom, kako sa onim Drugim tako i (a možda još i važnije) sa nama samima?

ZAHARIJEVIĆ: Ovde si postavila mnoštvo važnih pitanja. Ovo je vreme ideologija, i to prilično plitkih, prilično zatupljujućih, banalnih i brzo serviranih kao i poplava slika o kojoj smo govorile. Filozofija im nije potrebna (a i ona se sama prilično povukla iz sfere javnog delovanja), u meri u kojoj im zbilja nije potrebna ni teologija. Suprotno tome, radikalne teorije koje su potrebne, potrebnije no ranije, ostaju nemoćne spram populističkih usklika i vike (postoji sjajan izraz na engleskom, sloganeering, koji odlično opisuje žamor političkog danas…). Intelektualci – a o kome tačno govorimo kada ih tako imenujemo? – postaju eksperti ili politički analitičari, i danas je zbilja teško nabrojati deset filozofa/kinja, na kom god političkom spektru, koji imaju moć da definišu smisao i granice javnog govora. Pa ipak, i na tome stalno insistiram, neophodno je istupati i govoriti, pokušavati stvarati drugačije prostore javnosti, kritičke, one koji neće biti slugaranjski, i koji će se opirati zahtevima tržišta koje od nas trenutno pravi ili stručnjake ili konzumente stručnog mišljenja.

 

Čitav tekst pogledajte klikom na anagalicblog link: Zajedno sa Adrianom Zaharijević: Moralna čudovišta ili na Pulse.rs link Zajedno sa Adrianom Zaharijević: Moralna čudovišta.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Foto: Ničija nije do zore

Categories: Tags:

Leave a comment