NJEGUJMO PISANJE: Kako se osnažiti i ostati neblatnjav

Kako uvjeriti nekoga u nešto? Zapitate li se takvo što? Čuli ste za englesku krilaticu – fake it ’til you make it. Da li je to razlog stalnog posezanja za potvrdom od strane drugog? Ta nesigurnost. Na koji način razaznati sa kim ti to preko puta imaš posla osim ako ne prebacite koju pa se i dotaknete nekih tema, ali je možda način i danas popularno voajerisanje pa se mnogi ljudi upoznaju tako što šijuniraju šta ko radi i govori umjesto da direktno progovori sa konkretnom osobom koja mu je zanimljiva ili od koje želi čuti odobrenje za nešto.

Uvjeravanje može biti religioznog, vjerskog tipa. Evo upravo danas, nakon što je pop juče bio i bacio vodicu, došli su i Jehovini svjedoci da nam ponude svoj način spasenja duše (zgrada je pod ključem pa su takvi dolasci još nemiliji, a pogotovo kada imate malo dijete u kući koje stalno izlijeće na vrata da vidi ko je). Ta misionarenja su navodno nešto bez čega ne možeš opstati kao pripadnik jedne sekte ili religije.

Uvjeravanje može biti od strane mladića voljenoj djevojci, dakle romantično. Obično bude tipa volim te, pa je uvjerava čak ako je to i izgovorio, a na žalost sve sa jednim ciljem, nakon čega postaješ nevidljiva kao i prije probuđenog mu nagona. Ali, da ne bude sve tako crno, romantično uvjeravanje može nastati i nakon što joj mora ponovo dokazati svoju ljubav, nakon prevare, prokockane plate i čitave noći provedene u kafani.

Uvjeravanje može i poslovnog tipa. To se naziva marketing i bez toga današnji svijet izgleda da ne bi imao smisla. Odnosno, nema smisla ništa pa čak ni međuljudski odnosi ako na njih nije postavljena određena tarifa, satnica, dnevnica.

Kako se osnažiti i ostati neblatnjav kada prođeš kroz ta silna isprazna trošenja vazduha i misli? Pa, možda je najbolje, za početak, ne prolaziti ih, a onda, dozirano, malo po malo, a onda onako kako jedan normalan živ čovjek treba da radi – oslanjajući se na sebe i to kako se on osjeća u tom trenutku.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Categories: Tags:

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s