NJEGUJMO PISANJE: Koliko ste teški ili laki u nagovaranju?

Author anagalicblog

Nagovaranje. Koliko ste teški ili laki u nagovaranju samog sebe na nešto ili nekog na nešto ili se date nagovoriti na nešto. Jedna od anegdota sa Mark Twainom je bila i nagovor jednog sveštenika da po bilo koju cijenu razgovori svoga saputnika u vozu, a Twain je htio samo malo mira i počinka. Prvi put sveštenik je spomenuo prirodu koju su gledali kroz prozor, drugi put knjigu kojom se Twain pokrio da ga niko ne ometa, treći put cigaretu, a tada je i Twain konačno rekao da ne može, ne puši. A sveštenik je bio ohrabren pa je nastavio sa ponudom viskija, na šta je pisac odgovorio da mu alkohol ništa ne znači. Na završno pitanje o upoznavanju sa njegovom ženom i kćerkom s kojima je sveštenik putovao, Twain je odgovorio – ne hvala, erotika mi ništa ne znači.

Jedan od nagovora kojih se ja sjećam jeste nagovaranje da igram u košarkaškom timu u srednjoj školi jer im je trebao dodatni igrač, pa su mi čak nudili i novac da igram, na šta je ipak jedna kolegica iz razreda rekla pa nije niko toliko bitan da mu plaćamo.

Nerijetko su nagovori bili vezani i za slatkiše – kao daću ti čokoladu ili tako nešto. Što opet ne bi palilo.

Obično me je jako teško nagovoriti na bilo šta jer sam po prirodi idealista kako neki kažu ili čak fatalista pa ću uraditi nešto jer tako treba da se uradi radi principa po sebi, ne zato što to neko želi ili misli da zbog njega ili nje samo to treba da se uradi. Ona Aristotelova – drag mi je Platon, ali mi je istina draža.

Dok ja kad nagovaram to može izgledati poprilično nalik komarcu u dva-tri ujutru ljetne noći kada se ne smije upaliti svjetlo a on zuji li zuji a ti bespomoćno mlatarp po sebi i oko sebe dok mu ne dozvoliš da te bocne.

Na ludost me je lako nagovoriti, jer u stvari na to me i ne treba nagovarati.

Djeca me takođe ne trebaju nagovarati na nešto što će njih učiniti sretnima u njihovoj čistoti. Ma nek rade šta hoće.

Kako kaže Lignjoslav – nek ide život.

 

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s