DAN ZALJUBLJENIH SA PROF. DR DARKOM TADIĆEM: Pričaj mi o ljubavi

Author anagalicblog

Dolazi Valentinovo – O, ne! Da, vrlo dobro znan uzdah za sve one koji Dan zaljubljenih (još jednom u nizu) provode sami. Usamljeni. Skrećući pogled u stranu sa pritajenom i progutanom suzom u oku kad god bi prošao sretan par zaljubljenih. Ili bilo kakav par.

S druge strane, opet, taj dan će onima kojima više ne treba ogledalo (jer ga imaju u očima svoje/svog ljubljene/ljubljenog) samo pojačati potrebu za bićem koje već toliko vole. Da li je ljubav umijeće, kako bi to rekao Erich Fromm i zbog čega je osjećaj samoće tako intenzivan na Dan zaljubljenih, pitali smo prof. dr Darka Tadića, dramaturga, savjetnika i vodiča kroz terapijsko pisanje, te dugogodišnjeg predavača i edukatora.

Author anagalicblog
Vaš mentor, savetnik i vodič kroz terapijsko pisanje je dr Darko Tadić, dugogodišnji predavač i edukator kreativnog pisanja. Kroz terapijsko pisanje zajedno radimo na oslobađanju od stresa i emocionalnih problema, i pospješujemo vašu kreativnost, rast i lični razvoj. Foto: prof. dr Darko Tadić, privatna arhiva

 

 

UMIJEĆE LJUBAVI

Da li je ljubav umijeće?

“Ljubav jeste vrhunsko umeće života u koje treba ulagati svo svoje biće. Ljubav se neguje, zaliva da bi raslo i cvetalo. Ako se ljubav zapusti i podredi sebičnim interesima, ono uvene, kao i svaki drugi najlepši cvet o kome ne vodimo računa.

Author anagalicbog
Foto: Sretna i nesretna ljubav
SRETNA I NESRETNA LJUBAV

Da li je više sretnih ili nesretnih ljubavi i koliko tu naša karma igra ulogu?

“Mislim da nema sretnih i nesretnih ljubavi, već samo veze u kojima postoji ili ne postoji ljubav. Ljubav se razlikuje od zaljubljenosti ili strasti i to je ključna razlika. Ako shvatamo karmu kao uzrok i posledicu naših delanja, onda je prirodno da ako delujemo loše ljubavi nema, a ako se trudimo i negujemo ljubav, onda će ona pstojati i ispunjavati naše živote.”

Author anagalicblog
Foto: Patnja u usamljenost
PATNJA I USAMLJENOST

Sasvim sigurno ste se u radu susretali i sa osobama koje pate, mnogo, a zbog ljubavi. Zbog čega nas taj osjećaj neispunjenosti toliko obuzme baš u vrijeme praznika, a sada evo jednog ljubavnog praznika – Dana zaljubljenih?

“Mislim i da je glavni problem u tome što ljudi ne razlikuju zaljubljenost od prave ljubavi. Brkanje ova dva emocionalna stanja dovodi do brojnih nesporazuma, koji se onda završavaju patnjom i nerazumevanjem partnera. Ljubav je nesebična, a ako je neuzvraćena – onda nema ljubavi uopšte.”

Author anagalicblog
Foto: Hrabrost prilikom suočavanja sa problemom
HRABROST PRILIKOM SUOČAVANJA SA PROBLEMOM

Trebamo li se u tom periodu izolovati i čekati da Dan zaljubljenih prođe ili se na neki način osnažiti te hrabro stati na prvu liniju svih onih zapitkivača – a sa kim ćeš ti biti taj dan? To zna zaista da zaboli.

“Ljubav nema svoj dan, ona ako postoji postoji svaki dan.”

Author anagalicblog
Foto: Savjet
SAVJET

Kao terapeut pisanjem – koji najbolji savjet nam možete dati kada je u pitanju pisanje srcem – da li je baš ovo pravo vrijeme da sve svoje misli, osjećanja i nedoumice najprije stavimo na papir?

“Pravo kreativno ili terapeutsko pisanje je uvek pisanje srcem i mislima, idealan balans između dubokih emocija i promišljanja razumom. Samo taj balans može da nam obezbedi idealan sklad u ljubavvom životu i omogući lični rast i razvoj.”

 

 

Tekst sastavila i uredila:

ana_potpis

 

 

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

 

NAPOMENA: © Author anagalicblog. Sva prava zadržana. Sadržaj se ne smije kopirati, mijenjati i objavljivati bez pismene dozvole autora. Nakon dobijene dozvole sadržaj je moguće linkovati i citirati pod uslovom da je tačno naveden link stranice originalnog sadržaja. Na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima, objavljenom u Službenom Glasniku, 3. avgusta 2010. godine, ISSN 1512-7508.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s