NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Jürgen Habermas

Četvrti po redu filozof koji predstavlja jednog od najuticajnijih mislilaca današnjice jeste Jürgen HabermasProjekat: 15 dana sa 15 filozofa obuhvata 15 najznačajnijih predstavnika savremene filozofije i služi nam da filozofiramo zajedno.

Foto: Jürgen Habermas, print screen

Odlomak:

Strukturalna transformacija javne sfere

U navedenom djelu Habermas je pokazao kako moderni evropski saloni, kafići i književne skupine sadrže sredstva za demokratizaciju javne sfere. Ne samo jezik nego i nauke kako se čini ne mogu da nađu nove izraze za kategorije javnog, privatnog, javne sfere i političkog mišljenja, govori Habermas. Nekada se javno pokazuje samo kao sektor javnog mišljenja za koje se utvrdi da je suprotno od vlasti.

U uvodnom predavanju na Sveučilištu u Frankfurtu, 1965, “Znanje i ljudska interesi”, a u knjizi istog naslova objavljenog tri godine kasnije, Habermas je postavio temelje normativne verzije kritične socijalne teorije.

Zaokret radi 1981. godine u Teoriji komunikativne akcije gdje tvrdi da ljudska interakcija u suštini nije strateška, već saopštiva ukoliko ostaje na tome da je podržava uzajamno razumijevanje više od postizanja sopstvenih interesa pojedinaca. Ovo opet podrazumijeva ne racionalnu prisilu. Svi učenici jedne interakcije će za cilj imati međusobno razumijevanje što će akterima predstavljati i glavnu motivaciju za „Idealnu komunikacijsku zajednicu“, Habermasov vodič do nenasilne sile boljeg argumenta.

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! JIRGEN HABERMAS. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s