NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Slavoj Žižek

Šesti dan Projekta: 15 dana sa 15 filozofa i još nismo došli na pola puta. A već smo prošli kroz takva imena i takve misli. Na redu je Slavoj Žižek, poznat po mnogo čemu, ali ipak najpoznatiji kao filozof. Nekome previše ekscentričan, nekome taman kako treba, nekome toliko mrzak da ga ni ne smatra filozofom. Ali, kao što on reče za Heideggera, da samo neozbiljni mislioci mogu u potpunosti odbacivati proučavanje Heideggera tako ćemo osloviti i njegove mrzitelje.

Foto: Slavoj Žižek, print screen

Odlomak:

Mi smo zli

Mi smo svi u osnovi zli, egoistični, odvratni. Na primjer, uzmite mučenje. Ja sam realist. Da sam imao kćer i neko ju je oteo, i pronašao sam prijatelja otmičara, ne mogu reći da neću mučiti tog tipa.

Zovu me Fidel

Moji prijatelji me zovu Fidel. Ne zbog politike, već zato što previše govorim. Jednom sam posjetio Kubu i na TV-u, Fidel Castro je prikazan kako ulazi na sastanak i kaže: “Drugovi, pet minuta da napravim neke primjedbe.” Otišao sam spavati, probudio se pet sati kasnije, a on je i dalje govorio.

Da li je u redu udariti nacistu?

Početkom januara mnogo se raspravljalo o udarcu koji je primio neonacista Ričard Spenser od jednog maskiranog prolaznika a na pitanje da li ga je u redu udariti Žižek je glasno odgovorio sa: “Ne! Ukoliko je nasilje potrebno više sam za Gandijevo, pasivno nasilje.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! SLAVOJ ŽIŽEK. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s