NJEGUJMO PISANJE: Gigov prsten i moj moral

Author anagalicblog

Platon će u Državi pisati o Gigovom prstenu. To je prsten koji kada okrenete k svom dlanu, u trenu vam daje nevidljivost, a kada ga vratite, opet postajete vidljivi za ljudske oči. Gig je po predanju bio pastir koji je prsten našao u jednoj pećini na mrtvom čovjeku. Prsten je imao oko koje je otvaralo po potrebi. Ta nevidljivost mu je dala moć da vidi i ono što ne treba pa je tako stekao novac prijavljivanjem zločinaca između ostalog i grabeći nagrade.

Moral

Tu nastaje jedan moralni problem – da li bi i mi uzeli taj prsten i iskoristili ga za gomilanje, uvećanje ili sticanje iole svoga bogatstva?

Platon bi želio da sve i jedan stanovnik njegove Države može nogama grtati isto takvo prstenje bez želje da ga iskoriste.

A šta bi vi uradili i šta vi mislite o tome?

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

6 Comments

  1. Pitanje jeste za razmišljanje. Sigurno se svako našao u takvoj situaciji bar jednom ili ako ništa da je pronašao tuđi novac pa je razmišljao bi li ili ne bi li ga vratio ili da ima šansu uzeti ga iz maminog novčanika ili slično. Ali kada odrasteš i staviš prst na čelo, ljudi koji bi se ususdili iskoristiti taj prsten smatraju sebe hrabrima i dostojnima svih onih počasti koje ih potom zadese. To je problem. Takve nam vrijednosti nameću. A sada je vrijeme da ovi koji ne bi ni za živu glavu takvo nešto učinili, a neću da ulazim u to da li i njima đavo šapuće da bi mogli nešto sitno uzeti – da i oni izdignu visoko tu vrijednost – da profit ne postižemo po svaku cijenu, da nam je bitan ČOVJEK, da ga kao takvog i tretiramo, a ne kao sredstvo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s