NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Judith Butler

Najveća od najvećih – filozofkinja Judith Butler. Projekat: 15 dana sa 15 filozofa nezaobilazno predstavlja i jedno od najpoznatijih imena današnjice – Judith Butler, te vas uvodi u osmi dan filozofiranja danas.

Foto: Judith Butler, print screen

Odlomak:

Džudit Pamela Batler je američka akademka rođena 1956. godine čije su teorije performativne ideje roda i pola značajno uticale na frankocentričnu filozofiju, kulturnu teoriju, kvir (queer¹) teoriju , kao i škole feminizma kasnog dvadesetog vijeka. Kritičarka je izraelske politike cionizma ističući da Izrael nije i ne treba da bude reprezent svih Jevreja niti jevrejskih stavova, zbog čega je 2012. bila pod budnim okom Centralnog savjeta Jevreja Njemačke kada joj je dodijeljena Adornova nagrada.

U njenom najpoznatijem djelu, Nevolja sa rodom: feminizam i subverzija identiteta (1990)i njegovom nastavku Tijela koja nešto znače: diskurzivna ograničenja pola (1993), Batler će na poznatoj kulturno-teoretskoj pretpostavci graditi pol kao društveno uslovljen, ne urođen, te će reći da konvencionalni pojmovi roda i seksualnosti služe održavanju tradicionalne dominacije muškaraca nad ženama i opravdavanju tlačenja homoseksualaca i transrodnih osoba.

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! DŽUDIT BATLER. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s