NJEGUJMO PISANJE: Rad, rad i samo rad

Čitam tekst Kako pokrenuti uspješan blog – 10 savjeta, Filipa Višića i osjećam se kao da je ušao u moj mozak te fino kvasi prst i prevrće stranice dok me čita. O čemu je riječ?

Rad, rad i samo rad

Filip je pokretač projekta Digitalne mreže, te se upustio u sav zanat koji je potreban kako bi postao uspješan u digitalnom svemiru, a na tom putu je naišao i na blogere/ke kojima je bio voljan pomoći. Ali avaj! Šta se desilo?

Iskustvo koje je stekao govori o sljedećem – od njih 50 blogera/ki koliko se prijavilo kako bi predstavilo sopstveni proizvod te iskoristilo ponudu za saradnju, 20 ih se više nikad nije javilo, 10 je dobilo platformu na koju se nikad nije ulogovalo, 10 ih se čak i ulogovalo napisalo par tekstova i stalo, 5 ih je postalo pravim blogerima/kama, a 5 zaista i dobrim u tome. A ono što je najviše interesatno bilo je to što je najuspješnija od njih bila majka koja ima redovan posao od 8 sati dnevno i stiže da piše redovno po jedan blog post za svoje čitaoce svakodnevno, dok su im se ostali vadili na besmislene izgovore – bolesna, ispiti, nemam vremena.

Dakle, 1 kroz 1 potpisujem sve navedeno iz sopstvenog iskustva  – kada ja u pitanju pokretanje bloga uopšte, rada kao urednika na 12 portala koje sam uređivala kao trudnica; dopisništva na dan vjenčanja – da, taj dan kada sam se udavala sam išla u Crveni krst i uzimala po prvi put izjavu te se nakon poslanog teksta zaposlila kao novinar dopisnik (za pola mjeseca sam morala kamčiti 50,00 KM, tako da vam je jasno koliko novinari zarađuju), vrlo brzo postavši urednik portala; a onda nakon porođaja sam bila i novinarka i call-agent, copy-writer – sve u vremenu od 15 časova na dan, nakon nepunih dva mjeseca od porođaja, odnosno sa djetetom na ruci, a srcem na muci; pisanje Projekta 15 dana sa 15 filozofa svaki dan odvojivši po minimalno tri sata kako bih pronašla filozofe koji mi odgovaraju, njihove knjige za download te prevela na naš jezik odlomke i njihovu biografiju – sve u vremenu zaposlenja u IB programu Međunarodne mature kao profesorica filozofije i Teorije znanja.

To su neke od stvari kojih se trenutno mogu sjetiti. Sada je to iskustvo iza mene i mogu mu se nasmijati. Imate li vi šta da da dodate? Razmijenimo iskustva.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Categories: Tags:

6 Comments

  1. Ма није тешко написати,барем ко има телента за то.Човек са читим и мирним срцем ће увек писати лепо.Имам друго питање,како инспирисати некога да чита ? Јер имати текст пред собом кога и не погледаш исто је и имати књигу у рукама и вратити је непрочитану после неког времена.

    Liked by 1 person

    1. Veliko je to pitanje. Nešto poput zašto nešto a ne najprije ništa, Takvim ljudima sam okružena poprilično a čak su mi i veoma bliski, a nisu izgubili vid i enšto slično, ti bar imaju izgovore…Valjda je to nešto što nije svakome svojstveno. Kažu svaka roba ima svoga kupca pa je čak i Platon vodio borbu sa sofistima koji su svoj rad naplaćivali a nije im bilo stalo uopšte šta i kako to oni zapravo rade, dok njemu jeste. Nije se čitalo ni tada na ovaj način na koji Platon želi da se izgrađujemo – vertikalno, radom na sebi, a bogami ne vidim da se ikada u stvari cijenila načitanost per se.

      Liked by 1 person

    2. Ja sam uvijek nalazila mir u čitanju. E sad, natjerati nekoga da čita bi bilo kao misionarenje Jehovinih svjedoka ili Družbe Isusove kada ide po ulicama i vrbuju sa svojim lecima. To tako ne ide. Ono čime mene neko privuče ako možda ne znam tačno o čemu se radi je nepatvorenost, VATRA s kojom pristupa tome čime se bavi i ta vatra i mene oliže. Dovoljno da otkrijem o čemu je riječ.

      Like

Leave a comment