NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Martha Nussbaum

Deseti dan Projekta: 15 dana sa 15 filozofa provešćemo sa velikom Marthom Nussbaum, jednom od najvećih filozofkinja današnjice. Prevod dijela njenih Političkih emocija čije pravo na prevod mi je ustupila možete pročitati klikom na: PREVOD ANE GALIĆ U ČASOPISU NOEMA: Martha Nussbaum, Na koji način je ljubav bitna za pravdu.

Foto: Martha Nussbaum, print screen

Odlomak:

Za američku filozofkinju Martu Nusbaum koja trenutno predaju na Čikaškom Univerzitetu mnogi će s pravom reći da je jedan od najvećih filozofa danas. Plodna i proslavljena, Marta Nusbaum je jedan od rijetkih savremenih filozofa koji ne samo da uživa veliko poštovanje u akademskim krugovima, već se svojim knjigama i spisima može obratiti i veoma širokoj publici.

Sa nebrojenim knjigama i objavljenim radovima, Nusbaum je kao član Britanske Akademije, Američke Akademije nauka i umjetnosti, Američkog filozofskog društva – uručene počasne diplome sa 56 fakulteta i univerziteta  SAD-a i šire.

Njen zaštitni znak ili potpis jeste – ŠIRINA: od antičke filozofije preko rimske do savremenih političkih teorija i prava;

“Moja čitava karijera je potraga za uslovima ljudskog procvata i propitivanje: Kakve su katastrofe koje mogu stati na put? Koji su to načini koji nas čine ranjivim? Naravno, kao ljudska bića, mi bi trebali biti ranjivi. Ne bismo trebali govoriti da možemo biti samodostatni ili činiti sve što je potrebno za dobar život nas samih, jer mi trebamo druge ljude. “

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! MARTA NUSBAUM. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s