NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Maurizio Ferraris

Dvanaesti na redu je Maurizio Ferraris, koji je ujedno i prvi od ovih filozofa koji mi je dao dozvolu da prevedem odlomak iz jednog njegovog djela, a o tome više pogledajet klikom na: PREVOD ANE GALIĆ U ČASOPISU NOEMA Mauricio Feraris: Realitizam -Postmoderni napad na realnost.

Foto: Maurizi Ferraris, print screen

Odlomak:

Filozofija za širu publiku

“Moja ideja filozofije – na kraju krajeva veoma klasična – jeste da nema ničeg nedodirljivog, ničega toliko uzvišenog da ne bi bilo racionalno razmatrano i kritikovano, i ničega toliko prizemnog da ne zaslužuje filozofsku raspravu. Kad govorimo o svom radu, nije toliko u pitanju prilagođavanje široj, nefilozofskoj publici onih ideja koje sam razvio negdje drugdje za užu, ekspertsku publiku, nego nastojanje da, koliko je to moguće, zadržim isti diskurs u različitim ambijentima.

Oduvijek sam pisao za novine, čak i kada to nije bilo baš uobičajeno za univerzitetskog profesora, i tokom bavljenja time razvio ideje koje sam kasnije artikulisao u obimnije knjige, ali njihovo porijeklo se uvijek nalazilo u problemima koji su mi se nametali u novinskim člancima.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! MAURICIO FERARIS. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s