NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Alain Badiou

Dan 14 Projekta 15 dana sa 15 filozofa i mislite da ste prošli neka zaista velika imena a onda – Alain Badiou, poznati francuski filozof i još je stara komunjara u svijetu filozofije i još jedan od profesora koji mi je dozvolio da prevedem dio njegove knjižice Pravi život, što možete pogledati klikom na: PREVOD ANE GALIĆ U ČASOPISU NOEMA Alain Badiou, “Pravi život” – Biti mlad, danas: smisao i besmisao, a nadati se i da će uskoro izaći novi broj časopisa Dijalog gdje ćete pročitati i prihvaćen osvrt na ovu knjižicu.

Foto: Alain Badiou, print screen

Odlomak:

O ljubavi

Pisac “Pohvale ljubavi” (2009) Badju tvrdi da su  ljubavni problemi samo nešto što radimo u našem suprotno-rizikovanju  vezi-fobičnom društvu. Badjua su pogodile kampanje koje su naslovljavale “Doživite savršenu ljubav bez patnje” ili “Budi voljen bez zaljubljivanja”.

“Za mene ovakvi posteri uništavaju poeziju egzistencije. Pokušavaju potisnuti avanturu ljubavi. Njihova ideja je da vi izračunate ko ima isti ukus, iste fantazije, iste praznike, hoće isti broj djece. Meetic¹ pokušava da ide unazad na unaprijed ugovorene brakove – ne putem roditelja nego od strane samih ljubavnika.”

 

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! ALAN BADJU. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s