“Dugi petak” ili štrajk žena na Islandu 1975. godine

90 % žena taj dan nije otišlo na plaćene poslove niti je obavljalo kućne poslove niti je vrijeme provodilo sa djecom. Taj dan Ujedinjene nacije su nazvale “Slobodan dan” jer je bio privlačnog naziva, a i žene nisu mogle dobiti otkaz radi samo jednog dana odsustva sa radnog mjesta. Radio stanice, televizija i novine pridobile su Međunarodnu pažnju, a cilj je bio da se ukaže na diskriminaciju žena, te manje plaćen isti posao koji obavljaju muškarci(60 %).
25.000 žena okupilo se u centru Rejkjavika taj dan. Mnoge industrije taj dan nisu radile jer su radnici bile i žene, novine i telefonske centrale nisu radile jer su zaposlene činile samo žene. Pozorišta su obustavila rad jer glumice nisu učestvovale u predstavama, nastavu su obustavili i u školama s obzirom da su i tu takođe radna mjesta pripadala uglavnom ženama, obustavljeni su letovi kao i fabrike koje su proizvodile ribu. Razlog isti.

Muškarci su poveli djecu sa sobom na posao te ih i hranili takođe.

©Ana Galić magistar filozofije

prava-zena

Žene Islanda su 24. oktobra 1975 godine čitav dan odlučile ne raditi ono što uobičajeno rade – 90 % žena taj dan nije otišlo na plaćene poslove niti je obavljalo kućne poslove niti je vrijeme provodilo sa djecom. Taj dan Ujedinjene nacije su nazvale “Slobodan dan” jer je bio privlačnog naziva, a i žene nisu mogle dobiti otkaz radi samo jednog dana odsustva sa radnog mjesta. Radio stanice, televizija i novine pridobile su Međunarodnu pažnju, a cilj je bio da se ukaže na diskriminaciju žena, te manje plaćen isti posao koji obavljaju muškarci(60 %).
25.000 žena okupilo se u centru Rejkjavika taj dan. Mnoge industrije taj dan nisu radile jer su radnici bile i žene, novine i telefonske centrale nisu radile jer su zaposlene činile samo žene. Pozorišta su obustavila rad jer glumice nisu učestvovale u predstavama, nastavu su obustavili i u školama s obzirom da su i tu takođe…

View original post 118 more words

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s