GALIĆ ZA BLIC.RS Vreme je da kritičko razmišljanje zauzme svoje mesto pod suncem

Author anagalicblog

 

Intelektualci su se u ovom gradu povukli u sebe. Trebamo se okupiti, držati se zajedno i pokazati da nismo svetina koja ni o čemu ne zna ništa reći.

Poručuju iz Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia koje najavljuje projekat Filozofski kafe, odnosno redovna predavanja u Banjaluci svakog mjeseca.

Namera projekta jeste promovisanje kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga, a kroz Sofia kafe omogućeno je učešće u filozofskoj raspravi i onima koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje.

Cilj filozofskog kafea jeste propitivanje svih onih pitanja kojima se filozofija bavi još od antičkih vremena do danas i pokušava doći do odgovora.

Zamišljeno je da moderator večeri održi uvodno predavanje u trajanju do 45 minuta, a onda da vodi razgovor na temu svog predavanja.

“Cilj je da filozofija izađe iz akademije, da procuri vani. Previše smo se zatvorili. Ljudi koji su bili na fakultetu i otišli nemaju šansu ni sa kim da progovore , niti uopšte da čuju šta je trenutno aktuelno, da li u svetu filozofije ili ovde kod nas. Sa druge strane, s obzirom na proteste i nenormalnu količinu ljudskog revolta zbog stvari koje se dešavaju pojedincima, društvu, određenoj klasi, intelektualci u ovom gradu su se povukli u sebe, ali oni i dalje razmišljaju, ta svest postoji” – naglašava predsednica Udruženja Ana Galić i svojevrsni pokretač inicijative “o buđenju naše duhovnosti”.

Ona se nada da će kritička svest koja se iz dobrih manira, a nekada i pod pritiskom povukla u sebe – izaći na megdan i zauzeti svoje mesto pod sunce, i najavljuje dolazak kolega iz Sarajeva, Hrvatske, Srbije.

Prvo druženje zakazano je za 28. mart sa predavačem Nikolom Bogićevićem, koji će govoriti na temu “Narativistički argument i objektivnost u filozofiji istorije”. Kako ističu organizatori, važno je aktivno promišljati o temi koja se obrađuje, sposobnost iznošenja vlastitog mišljenja potkrepljenog objektivnim argumentima i primerima, propitivanje same teme, ostalih učesnika, kao i samog predavača i poštovanje kulture dijaloga i sagovornika.

Prvi filozofski kafe održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevodilac, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broju zemalja.

DOPRINOS MLADIH

 

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja ΣΟΦIΑ je nastalo sa željom da oplemeni i proširi kulturno stvaralaštvo. – Trudimo se da u najboljem mogućem svetlu prikažemo doprinos naših mladih ljudi, ali i onih malo starijih, koji su do sada, a tek će da to i urade – dali svoj doprinos kako na području filozofije, umetnosti, autorskih i sl. tekstova ali i drugih vrsta ostvarenja – poručili su članovi udruženja.

Za Blis rs piše N. TELEBAK

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s