NJEGUJMO PISANJE: Smešno predubeđenje (Priča br.7)

Author anagalicblog

Stara kineska priča naziva Smešno predubeđenje govori o odnosu roditelja i njihove djece, te kako su nerealna očekivanja i uopšte sve što se podrazumijeva u ovom svijetu. Priča ide ovako:

Smešno predubeđenje

Jednom je neki čovek, dok je išao uz obalu reke, spazio mladića koji se spremao da u reku baci dete koje je nosio na rukama. Dete je uplašeno vikalo i plakalo.

-Zašto hoćeš da baciš dete u reku – upitao je prolaznik mladića – zar se ne plašiš da će se udaviti?

-Ne treba da brinete, njegov otac je poznati plivač – odgovorio je mladić.

-Ako otac zna da pliva, to ne znači da to zna i sin koji to nikad nije učio – zaključio je prolaznik.

Analiza:

Predubeđenje

Krenuvši od naslova odmah treba analizirati naše stavove, predrasude i sve ono sa čim ulazimo u bilo koji odnos u našem životu – svako predubijeđenje je smiješno, dodala bih, dok se ne dokaže suprotno.

Rijeka

Rijeka je oduvijek simbol prolaznosti, vječnog života, točka i tome sl. i u ovom slučaju baš takvom se i posmatra – bacanje djeteta u rijeku života bez prethodne pripreme samo sa sigurnošću da ako mu je roditelj nešto poznavao ili se znao snaći u životu, ne igra apsolutno nikakvu sigurnost već dapače upravo suprotno – takvo dijete, nepripremljeno, upravo će da se udavi, da se izgubi potpuno u bijelom svijetu koji je zaista nemilosrdan i odrastao.

Odnos roditelj-dijete

Često se prave greške kada je odgoj u pitanju, pa samim tim i u pozivima i zanimanjima kojima se djeca nekih već veoma poznatih i priznatih stručnjaka u nečemu bave, pa se tako u startu guši samo dijete i njegov izbor da se bavi onim čime ono hoće, a ne da ostvaruje najčešće neostvarene snove (e ovo je najgori mogući scenarij) svoga roditelja, te se takvo dijete zavuče u emotivnu klopku u koju konstantno upada dokazujući svome nikada nezasitom roditelju da je ono dobro i da vrijedi time što ispunjava ne svoje nego roditeljske želje.

Pouka: Priprema je pola posla. A nakon pripreme dopustiti samostalno odlučivanje.

Knjiga naziva ZMIJA U ŠOLJI/Stare kineske priče (1992), Izdavača Srpska književna zadruga, u Beogradu, tiraža 1000 komada, (prevod Ada Zečević, Mirjana Đurđević) je knjiga koju sam nabavila sad kad sam bila u Novom Sadu.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s