PRVA FILOZOFSKA KOLUMNA NA TEMU JAVNE FILOZOFIJE

Žena je objavila prvu filozofsku kolumnu za The Point i odmah je naišla na udar. Riječ je o kolumni o javnoj filozofiji ako se to može tako reći, a žena autorka je Agnes Callard. O njoj i kritici možete čitati klikom na: https://blog.apaonline.org/2019/03/05/public-philosophy-is-good-for-philosophy-and-for-the-public/?fbclid=IwAR3GRk9C70Uofz0MLKzsDiu-HfmhAI1ON_MxLPS2ACG74gXvSi9qzd5qQzU.

A njenu kolumnu koja je usmerena na kritikovanje filozofije u javne svrhe možete čitati klikom na: https://thepointmag.com/2019/examined-life/agnes-callard-is-public-philosophy-good.

Autorka ovdje u stvari kritikuje izlazak filozofije u javnost te jednu od rečenicu da navedem – filozofi se bave problemima radi samih sebe, jer su ti problemi bitni ne da bi filozofija bila korisna…

Dok s druge strane njeni kritičari na drugom linku opisuju upravo suprotno potrebu za izlaskom kritikujući njena dva argumenta – da je filozofija van akademije ili biznis ili zadovoljstvo – zaključuju da filozofiji zaista nude širok spektar inforamcija, znaju podučiti iz svog iskustva kako se nositi i sa najnetolerantnijim ljudima, odnosno pregovaračima i mnogo je zaista razloga da jedna majka svih nauka izađe u svijet i pomazi svoju djecu. Zar ne mislite tako?

MOJ STAV

Prvo i osnovno – sama kolumna je izlazak filozofije van Akademije.

Filozofija treba izaći u javnu sferu, a one koji zagovaraju da filozofija treba ostati u akademiji bez kontakta sa ljudima koji se ne bave filozofijom u smislu studiranja ili predavanja je ČISTI NONSENSE. Ako se vratimo u vrijeme Sokrata – koga je on u stvari podučavao i s kime je razgovarao – dakle dvije različite stvari – PODUČAVATI i RAZGOVARATI?

Dalje, autorka spominje da je izlazak van akademije ili biznis ili zadovoljstvo- ok, sofisti su radili za PARE, Sokrat i Platon NISU, već iz ljubavi, pto je filozofija i po definiciji LJUBAV PREMA MUDROSTI, dakle, ovo već postaje suludo za objašnjavanje Homo Sapiensu.

Nikome ne bi trebalo smetati što je Dekart po inspiraciju išao na pijacu među običan svijet – čuj običan – pa dobro čovječe, dovoljno smo etiketirani kao nerazumljivi i da mlatimo praznu slamu, zar još moramo i ponižavati ljude sa tim obični – jer ne znaju nabrojati deset citata i tome sl.

Ako postoji volja za dijalogom, a DIJALOG je ključna stvar kako filozofije tako i cjelokupnog postojanja, onda nema potrebe za sustezanjem od postavljanja pitanja, bio to neki emeritus ili nepismen čovjek. Zna se šta je rekao namudriji od svih – da NIŠTA ne zna. Nadam se da je to bar malo jasnije kada se to ovako postavi.

Dodajmo i to da filozofija odavno postoji i kao praktična, odnosno primjenjena disciplina, pa mi samim tim još nejasnije djeluje ovo povlačenje u suvoparnu theoriu, onako u atinskom smislu. Ali zaista.

Da vas pitam, šta po vama znači biti filozofom?

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s