ANA GALIĆ ZA BUKA MAGAZIN: FILOZOFIJA IZVAN AKADEMIJE

Author anagalicblog

Za dva dana imaćemo priliku družiti se u prvom u nizu filozofskih kafea pod nazivom Sofia kafe, koji grad Banja Luka od sada ima u ponudi, a projekat Sofia kafe ujedno predstavlja i događaj od međunarodnog značaja. Predavači koji će uzeti učešća u kafeu, a čija imena nećemo otkrivati nam dolaze i iz Hrvatske, Srbije, kao i sa ostalih fakulteta u regionu. Ana Galić, direktorica Udruženja Sofia, zove vas da dođete u četvrtak 28. marta u 19:00 časova u piceriju Verdi Banja Luka, preko puta Gimnazije, te uveličate ovaj događaj. Vodimo dijalog, a ne rat!

 

Izvor: Buka magazin
Piše: Maja Isović Dobrijević

 

FILOZOFIJA IZLAZI IZVAN UČIONICA I ZATVORENIH KABINETA: Sofia kafe prvi put u Banjaluci

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja od marta 2019. godine kreće u realizaciju projekta filozofskog kafea, koji će nositi naziv SOFIA KAFE te time ustanoviti redovna predavanja koja će se održavati jednom mjesečno u piceriji Verdi u Banjaluci, u večernjim časovima.

Prvo druženje je zakazano sa predavačem Nikolom Bogićevićem, koji će održati predavanje na temu: Narativistički argument i objektivnost u Filozofiji istorije. Predavanje će se održati u četvrtak 28.marta u piceriji Verdi, na adresi Branka Majstorovića 21, sa početkom u 19:00 časova i tom prilikom svi prisutni će tokom jednočasovnog druženja imaćete popust od 25 posto na pića koja budeu konzumirali.

 

 

Ana Galić iz Udruženja SOFIA kaže da je filozofski kafe nastalo je iz potrebe za filozofskim delovanjem i van akademije.

“Naime, iz godine u godinu broj profesora filozofije raste, ali ne i broj otvorenih radnih mjesta za taj poziv, a s obzirom da biti filozofom podrazumijeva ne samo zaposliti se u struci nego angažman u kritičkom promišljanju, dijalogu i na kraju – pisanim radovima, ovdje imamo šansu povezati se i održavati nas poziv živim. Ako pratimo najnovije izjave od strane Univerziteta, vidjećemo da neupotrebljivost filozofije u stvari prijeti sopstvenom poništavanju- konstantna prijetnja za ukidanjem Odsjeka za filozofiju se sa sve manjim brojem upisanih studenata pojačava iz godine u godinu”, rekla je za BUKU Ana Galić.

Teme kojima će se predavači/predavačice mogu predstaviti kreću se od aktuelnih filozofskih disciplina: filozofija nauke, filozofija jezika i praktičćna filozofija, ali fokus nije striktno ograničen na ova područja.

Filozofski kafe prvi put…

Prvi Filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja.

 

 

Cilj filozofskog kafea jeste propitivanje svih onih pitanja kojima se filozofija bavi još od antičkih vremena do danas, te kako tada tako i danas pokušava doći do odgovora, a u skladu sa duhom vremena.

Tok same večeri nije potrebno stručno poznavanja filozofije, nego aktivno promišljanje o temi koja se obrađuje, zatim kulturu dijaloga i poštovanje sagovornika, sposobnost iznošenja vlastitog mišljenja potkrijepljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje same teme, ostalih sudionika kao i samog predavača/icu.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s