FILOZOFIJA I DJECA Bolji uspjeh u školi

Ana Galić magistar filozofije

Nešto nesvakidašnje, a što treba postati sastavni dio jednog društva, pa i našeg, koje je trenutno nejedinstveno, jeste škola u kojoj se dječa uče da misle filozofski.

“Više od 3000 djece u 48 škola širom Engleske učestvuje u sedmičnim diskusijama o konceptima kao što su istina, pravda, prijateljstvo, znanje, sa vremenom odvojenim za tihu refleksiju, postavljanje pitanja, izjašnjavanje i međusovno građenje na mislima i idejama svakog od njih. Rezultati su sljedeći: devetogodišnjaci i desetogodišnja djeca koja jednom sedmično učestvuju na času filozofije tokom jedne školske godine imaju mnogo bolje znanje u matematici i u književnosti, “piše britanskiQuartz o rezultatima istraživanja koje je sprovela Fondacija temeljnog obrazovanja ili skraćeno EEF –Education Endowment Foundation.

Da li trebamo podučavati djecu filozofiji?  Ili bolje da postavimo pitanje ovako: Trebamo li djecu učiti da misle filozofski? Engleski nastavnici i preduzetnici Emma i Peter Worley odgovorili su potvrdno svojomFilozofskom fondacijom, koja…

View original post 262 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s