PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 9.)

Author anagalicblog

Naredna priča nastala je zajedno sa prethodnom – dan osmi i dan deveti rezervisani su za dvije priče nastale u nekom međuperiodu mog povlačenja u sebe i izlaska među ljude istovremeno – tačnije ponovnog traženja sebe.

Mnoge priče posvećene su periodu provedenom u Gradišci, jer se tada vraćam u uspomene koje oživljavaju moju majku, sa čijom smrću se vjerovatno nikada neću pomiriti. Kada ostanem sama sa sobom ta sjećanja su veoma živa, i volim da ih iznesem iz sebe. Naravno da sam nakon porođaja doživjela nešto slično kao nakon majčine smrti, a znaće one žene koje su prošle babine o kakvim je osjećajima riječ.

Nakon Tikova iskompleksiranih žena, priči posvećenoj upravo mome djetinjstvu, Uzeti izjavu od duhovne prostitutke govori o mom izlasku u svijet, sjećanju na pređašnja iskustva i ponovnom šokantnom saznanju da je svijet upravo onakav kakvog sam ga ostavila prije zatvaranja u kuću.

 

Danas je dan deveti.

 

Prvih osam priča naćićete na sljedećim linkovima:

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 8.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 7.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 6.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 5.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 4.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 3.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 2.)

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 1.)

 

Uzeti izjavu od duhovne prostitutke

 

Upoznao sam je.

Znam da svi pričaju o tome kako su je vidjeli, bili sa njom, vidjeli je sa drugima, ali – ja sam pričao s njom. Narandžasta kosa, ravno sječene kratke šiške i duži bob. Lice joj je dječije i ne bih znao reći da li ima tri godine ili 23. A vjerovatno je ovo drugo. Ne vodi uredan život, fotograf je. A mogu oni voditi uredan život, ali njen nije uredan. Voli zabave, puno ljudi, voli isticati kako umije da uradi dobru fotografiju, jer ipak, imala je nagrade po zemljama Evrope.

U centru je pažnje uvijek. Nasmijana, laka. Zna šta hoće, a zavešće svakoga. Ne bira. Niti joj je spol bitan. Učiniće sve da uspije, i da uživa u društvu sebi sličnih. Ne divi se nikome, ali život živi radi divljenja.

U stvari, bio sam sada baš skoro sa njom.

Imam običaj da obiđem te kulturne manifestacije po gradu, pa sam i ovaj put, sada u sklopu svoga posla, morao ići na godišnju izložbu svih učesnika koji su prošli u uži klub takmičenja i sada im se pruža prilika da odu u Dansku ukoliko se donatori odluče da ih ugoste kod sebe. Tema je bila priroda oko nas. Fotografije ko fotografije, intervjuišem redom, ne gledam ko je ispred mene… Tada se pojavila ona.

Pružio sam joj ruku, ali mi nije dala da pogled odvojim od njenog jezivo nadmoćnog seksualnog oka koji se zadovoljava u mojim očima. Jer, u njenom je vječito zadovoljstvo.

-Priđi slobodno, reci kako ti mogu pomoći…

Mekani osmijeh djeteta na prebijelom licu uokvireno naranžastim. Prešla je odmah na ti sa mnom, a kako je u toku bio jedan photo shooting, morao sam se skloniti u stranu i sačekati da to završi ili pronaći nekoga za izjavu.

-Došao sam po izjavu, ako biste mi mogli pomoći da mi odgovorite na par pitanja – koliko vas očekuje poziv u Dansku, kakve su šanse da će biti išta od toga i da li ste zadovoljni sa ovogodišnjim nastupom naše zemlje..

Pitao sam sve standardna pitanja, nisam skretao s teme i nisam ni imao potrebe da nešto dodatno saznajem. Kako su moji prijatelji gledali njene fotografije potajno na Fejsbuku, pa mi govorili da nije loša, u sebi sam razmišljao da sigurno izmišljaju sve te gluposti…Ali ne.

Pričala je lijepo, odgovorila na sve što treba i na kraju i pecnula da trebam ostati.

Znam da umjetnik nije zadovoljan onim što vidi i da stvara sebi svijet koji je bolji od ovoga, i rado se volim i sam izgubiti u njemu. U stvari, i izgubio sam se. Jednom. Taj pogled je ipak bio drugačiji od ovoga, ali ne puno. Bio sam mlad, i ona je bila mlada…I iskreno smo trebali jedno drugom. Nakon raskida sam potražio utjehu, a ona je trebala pokazati svome dečku kako ona može i bez njega.

Taj pogled me je odveo do nastanka svemira i svih odgovora čija pitanja me i danas tapšu po ramenu, a zagrabio sam koliko sam mogao i vratio se nakon dvije sedmice nazad. U ovaj svijet, u ‘realnost’. I oduvijek je gradim iznova. Ali nije mi ni ovaj loš. Spajam ih. Tome sam se posvetio. Ravnoteži. Možda Vavailonska kula ima tu sudbinu da je uvijek sruše, ali je vrijedila izgradnje. Želimo se približiti bogovima, biti kao oni.

Neću to

Zgadila mi se. Njena narandžastost. Ne volim to.

Predugo sam živio u svome sivilu koje je sve više crne boje. Nisam spreman za taj luksuz nemara za bilo šta. Za kupanje u tuđem mirisu i ispiranje bilo kakvih principa za koje smo čuli nekada davno da postoje i da trebaju biti vodilje našeg života.

Ono što me je zapljusnulo jeste ta kakvoća, to opipljivo stanje bludničenja koje je tako teškog mirisa, a tako lako nosivo. Tome se uvijek začudim. A uostalom nikad nisam vjerovao da se takvo nešto može osjetiti. Osjetio sam i šta je to i dao mu ime – duhovna prostitutka! Tako sam je nazvao. Seks njoj nije dovoljan, želi tvoju dušu! I mislim se – goni se!

Star sam ja za to… Niti želim nekoga ispravljati, niti se želim gubiti u nekome. Bio sam mlad, trebala mi je njena… njene glatke, jake noge, partizanska kosa i…tad sam bio zadovoljan. Zadovoljen. Jer mi je trebalo. Sada mi ne treba. Ne tražim pakao ponovo. Ne tražim da se osjetim živim. Ne tražim drugoga među njenim nogama, u njenom srcu. Neću to.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

9 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s