PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 13.)

Author anagalicblog

Zbog čega je broj 13. toliko izvikan kao uklet ili nešto tome slično? Baš bi trebalo istražiti (kada bi se imalo vremena i za to naravno). Danas je dan 13. kako se družimo sa kratkim pričama. Žao mi je straiih osoba koji se tek priučavaju na internet, pa ne mogu shvatiti da se klikom na link može doći do određenog teksta, a javljaju mi se da bi htjeli pročitati priču, koju ne mogu da vide. Pa ako imate takve bake ili deke, mame ili tate blizu vas, pomozite im.

Danas čitamo priču Pratim te, objavljenu na portalu za književnost i kulturu Strane.ba, a sam tekst možete pronaći klikom na link: https://strane.ba/author/anagalic/.

strane.ba pratim te

Ostale priče koje smo do sada čitali naćićete na sljedećim linkovima:

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 12.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 11.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 10.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 9.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 8.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 7.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 6.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 5.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 4.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 3.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 2.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 1.)
Narednih 19 dana čitamo kratke priče18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi. U narednih 19 dana pročitaćemo kratke priče moje malenkosti nastale u zadnjih nekoliko godina unazad, sve maltene objavljivane po različitim vrstama konkursa, časopisa, zbornika i portala – Strane, Kult, Vesna, Kulturište, KR Balkan, Glasovi Melpomene. Moć reči i sl.
Najteže mi je bilo objaviti priče u zborniku gdje se plaćala kotizacija, pa sam u tom momentu zaista bila veoma potištena s obzirom da ni muž ni ja nismo imali novaca ni za najosnovnije potrebe (mlijeko, pelene, vlažne maramice i sl), a kamo li za tamo neke priče u tamo nekom zborniku. Novac sam na kraju dobila na poklon i uspjela sam.
Taj trud da objavim svoje kratke priče rezultiraće i objavljenom zbirkom kratkih priča na kraju ovog puta, a sad na vama ostavljam da razmislite koji bi to naslov zbirke mogao biti.
Za sva pitanja koja vas interesuju oko pisanja, tema, oko pripremanja za prvu knjigu, slobodno mi se obratite. Ako već do sada niste saznali pripremila sam vam i on-line kurs – Kako objaviti svoju prvu knjigu, ali opet za sva eventualna pitanja, obratite mi se putem e-mail adrese: ana.galic.bl@gmail.com.

 

Pratim te

 

 

-Pratila sam te ovih dana (‘ovih’ petnaest dana Katarina je bila na probnom radu, te primljena u radni kolektiv.

Žena pod nadimkom ‘šefica’, koja nema prezimena – obratila se Katarini (nikada se nije predstavila prilikom upoznavanja niti bilo je bilo šta od radničkih prava spomenula – ugovor o radu i sl.).

Katarina je vidjela da je na poslu posmatraju otprilike četiri kamere – jedna je bila uz samu kasu, druga u kuhinji iz gornjeg desnog ugla, jedna duž hodnika kojim pristupaju dostavljači, a za četvrtu nije sigurna da li je i gdje bila negdje smještena. Da li je dozvoljeno snimanje radnika, ni to nije znala. Raspitala se kod kolegica – Milene i Nikoline i rekoše i da se zvuk čuje takođe.

Ponovo se javila ‘šefica’:

-Nisam zadovoljna tvojim radom.

Svemu sam se nadala, samo ne ovome – pitanju o tome kako sam se snašla, da li želim da biram koju smjenu želim raditi, da li želim konačno početi učiti šifre artikala, a ne samo prati suđe, ribati podove, glancati stakla… –  tragično već pomislila je Kristina:

-Kako sad da uštedim za pasoš, za lamele, za novi sat, novčanik, telefon, laptop, za…

Bomba je eksplodirala. Samo što su posljedice dolazile posthumno.

Katarini nesvjesno prođe Orwel kroz glavu i nadgledanje u sopstvenom domu. Kada će doći i taj trenutak? Ili je došao a da to ne znamo – putem TV-a, radio aparata, bankovne kartice, ko zna čega… Putem kamere uz kasu.

‘Sve se dešava s razlogom. Svaki kraj je novi početak. ‘Pozitivne izreke u tom momentu su više odmagale nego pomagale. Samo su je još više bacale u neko mračno, veoma ponižavajuće stanje koje se moglo s vanjske strane posmatrano poistovijetiti sa borbom sa niskim pritiskom.

Radila je dosta. Od prvog dana gaće zajedno sa majicom i hlačama su joj bile mokre, a kosa neuredna – teško ju je bilo održati iole urednom na veoma visokim temperaturama. Vidjela je mnogo ljudi koji su se izmijenjali kao mušterije –  stare kolege sa prvog fakulteta (njima se najviše obradovala), profesore sa drugog fakulteta, gradskog dirigenta, strane goste sa kojima je pričala na engleskom (to joj je bilo najslađe)…Obično je čekala da joj neko nešto od kolegica dobaci – a tako je i bilo: Šta ti radiš sad u ovom trenutku? – Nemoj to…Prevrtanje očima jer ne poznaje cijene proizvoda, jer ne zna gdje šta stoji na policama, smjenjivanje radnica, dva-tri otkaza dosadašnjih radnika; jedan lom ruke, dva sopstvena pada; stari gazda i dva mlada nisu se nijednom takođe predstavili; jednog dana bilo je četiri popodne, sat vremena prije kraja smjene i Katarina je sjedila u W-C-u poželivši da plače. Tako je jako htjela zajecati. Ali nije. Nije imalo smisla. Samo se vratila nazad svome escajgu, računima, lamelama, novčanicima…

KOD KUĆE

Čaršav je mokar, prečnika pet centimetara u krugu Katarininog obraza. Oči su otvorene, tijelo s vremena na vrijeme zadrhti; nema zvuka. Nade nema.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s