PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 15.)

Author anagalicblog

Već se družimo 15 dana. Danas čitamo priču Topljenje.

 

O samom projektu:

Narednih 19 dana čitamo kratke priče18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi. U narednih 19 dana pročitaćemo kratke priče moje malenkosti nastale u zadnjih nekoliko godina unazad, sve maltene objavljivane po različitim vrstama konkursa, časopisa, zbornika i portala – Strane, Kult, Vesna, Kulturište, KR Balkan, Glasovi Melpomene. Moć reči i sl.

Najteže mi je bilo objaviti priče u zborniku gdje se plaćala kotizacija, pa sam u tom momentu zaista bila veoma potištena s obzirom da ni muž ni ja nismo imali novaca ni za najosnovnije potrebe (mlijeko, pelene, vlažne maramice i sl), a kamo li za tamo neke priče u tamo nekom zborniku. Novac sam na kraju dobila na poklon i uspjela sam.

Taj trud da objavim svoje kratke priče rezultiraće i objavljenom zbirkom kratkih priča na kraju ovog puta, a sad na vama ostavljam da razmislite koji bi to naslov zbirke mogao biti.

Za sva pitanja koja vas interesuju oko pisanja, tema, oko pripremanja za prvu knjigu, slobodno mi se obratite. Ako već do sada niste saznali pripremila sam vam i on-line kurs – Kako objaviti svoju prvu knjigu, ali opet za sva eventualna pitanja, obratite mi se putem e-mail adrese: ana.galic.bl@gmail.com.

 

PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 14.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 13.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 12.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 11.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 10.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 9.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 8.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 7.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 6.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 5.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 4.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 3.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 2.)
PIŠEMO ZAJEDNO: 18 kratkih priča i jedna koju ćete dovršiti vi (Dan 1.)

 

 

                                                                       Topljenje

 

 

-Vazda isto propitivanje, vazda isti glas u glavi. Još mi dođeš ti da mi se pojadaš kako ti je teško, ne znaš kako bi dalje.

Tada je Marko odlučio konačno pristupiti Teodori. A prije toga prošle su godine poznanstva na poslu kojim su se bavili i poznavali se kroz obično njegovo pomaganje njoj jer nije bila vješta u jezicima koji su im trebali tada u tom momentu. Sada kada joj je majka umrla, Teodora se već odavno preselila u svoj rodni kraj, daleko od Marka, okrenula se sebi, bez ikakve muške uloge u svom životu i pokušavala je da nastavi svoj napaćeni život. I posao je zbog povratka u rodni kraj napustila. Zato joj je Markova kuknjava koji je samo sjedio kod kuće izgledala potpuno van svake pameti.

Stid

-Ama, čovječe kako te nije stid?

Nije te stid. To sam shvatila. Pa sad učim i ja. Vrlo brzo sam otkrila to nemanje stida jer šta je to uopšte? Ni sada nemam pojma.

Ipak… Znam šta je stid. Kada se pređe granica.

A prešla se. Ako ti niko ne pokaže gdje je ta granica, možeš li sam to iz sebe iščupati? Ili moraš li? Ili ne moraš ali to nisi ti, ono pravo tvoje Ja, nego kopija tebe, odnosno sjena kojoj dah još nije udahnut?

I šta kad se udahne? Jedino za šta znaš je patnja, borba, žrtva, krv, ubistvo, crno i bijelo. Gdje su te nijanse sive o kojima se priča?

Marko kaže: „ Nije sve crno- bijelo. “

O, jeste – i te kako jeste. To što se ti pretvaraš sam pred sobom da ne vidiš istinu, to je tvoj problem. I dovoljno si glumio, što jest jest.

Drago mi je da sam izdržala. Jer krenuo si put sa kog nema nazad, znaš i sam to. I radujem se naravno. Svim bićem svojim apsolutno. Svime čime se osjećam živom ja se radujem.

Marko i Teodora su imali već susrete u kojima su naznačili jedno drugom da bi tu moglo biti nečega. Romantičnog. Međutim, Teodori  nije bilo do gubljenja vremena sa muškarcima koji će je se zasititi, nego je sada odlučila da će to biti nešto što će se završiti s prstenom. Ali Marko je upao u svoju zamku i krenuo je nagonski da Teodori pokaže kako je on spreman da je zadovolji kao pravi muškarac. Time je završio taj pokušaj probližavanja sa dugim nejavljanjem niti jednog niti drugog.

Predaja

Predao si mi sebe u čuvanje kao dijete majci. Tražio si ono što svaki muškarac hoće od mlade i naivne djevojke koja u njemu vidi Boga, ali si se toga na kraju odrekao; jedinog do čega ti je bilo stalo – da mi ga gurneš, najprostije rečeno.

U svim svojim slojevima si se zgulio preda me i stupio potpuno go i unižen spreman za svaku vrstu uvrede, sve samo da budeš dostojan moga bića.

Ali, nešto se u meni tada izmijenilo. Shvatila sam. Ništa čistije mi nije pristupilo od molbe tvoga tijela.

Nikakva „lijepa riječ“ , farisejska obećanja, lažne ženidbene ponude kojih sam se naslušala tokom veza, a svakakvih je ružnih ispada bilo (bivši zaručnik je govorio kako će skočiti s mosta ako mu se ne vratim, a nije htio promjeniti svoju ovisnost o kocki; drugi je htio da okuša sreću sa mlađom i slađom, pa ako mu ne uspije vratio bi joj se – Bože sačuvaj…), ništa se naspram tvojih koljena koja su stajala poda mnom nije moglo suprostaviti.

Srce mi je bilo mrtvo i oživio si ga.

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s