IZBOR IZ PROZE: KOSMOS NE PRAŠTA Utjeha za mlade djevojke

Author anagalicblog

Veoma kratka ispovjedna priča posvećena mladim djevojkama, onim naivnim, koje su tek otkrile da ih dječaci više ne gledaju kao drugare, već kao predmet koji im može priuštiti zadovoljstvo.

Odavno pravim poglavlja za jedan roman i u njemu sakupljam materijal različitih vrsta iskustava, pa kako sam sistematizovala jedan dio vezan za mladalački period i zanesenosti, izdvojila sam ovaj kraći odlomak (za blog):

 

Kosmos ne prašta

 

Prihvatiti stvarnost, to je najgore.

I kažu ljubav je slijepa, pa dobro, možda je to tačno, ali ipak nauka je kažu napredovala. Da, nauka je došla do novih otkrića. Da. Nauka je riješila toliko mnogo problema. Da.

Ako je nauka TOLIKO svemoćna, neka riješi problem zaljubljene, mlade aka glupe žene koja zaista vjeruju onome koji joj kaže… tiho… i polako… VOLIM TE. Nakon toga će svaka mlada, iskrena, duša koja nije čula da se može lagati, lagati čak i u vezi sa onim sa kojim misliš izroditi nastavak čovječanstva i unaprijediti ljudski rod, a sebe poništiti.

I da, lažu te da te vole dok ga ne uvale, lažu te da vide sve nijanse tvoje aure, zavisno od raspoloženja u kojem si; lažu te da razumiju šta znači kada otplačeš tortu kojoj je fil od pudinga iscurio kao probušeni dječiji bazenčić; lažu te. To je gola istina. I onda pitaš samu sebe, pitaju te drugi, ti pitaš druge: šta je ljubav, odnosno: KAKO ZNAŠ DA TE NEKO VOLI? Nikako. Eto kako. NIKAKO. Ne znaš. Čak i ako te je volio na početku, jednog dana se probudiš i kažeš sama sebi da si nesretna;

jednog dana ležiš pored onoga kog navodno voliš i život daješ za njega, a u sebi se moliš bogu da te neće zaprositi taj dan jer su se anđeli nebeski sastali i horski ti poručuju sa nevidljivog neba – on nije pravi.

I na kraju, da li postoji onaj pravi? A zašto, ali stvarno, zašto ne bi postojala dva, tri, deset onih pravih – po jedan za svako razdoblje života koje si prošla – jedno kada si bila ošišana kao dečko, drugi za period kada si se udebljala sa 67 na 79 kilograma; treći za period oporavka od duge veze; i tako dalje, i tako dalje…

 

 

Svi su nekada bili mladi. Ili jesu mladi. Tada nam savjeti uvijek trebaju. Nadam se da će slična iskustva učiniti tu mladost lakšom. Pišite.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s