NJEGUJMO PISANJE: Muve, Filozofska istraživanja, zanimljivosti.net, djevičanska hiper-analiza i Animal planet

Ne, nisam vas zaboravila, čak štaviše, upravo sebe gušim dok se otvaram da vam saopštim šta se trenutno vrzma po mojoj glavi, u ovim momentima dok se nisam uspavala do kraja, a ne mogu sada započeti ozbiljno iščitavati filozofsku literaturu.

Neke od novina su da sam se malo više okrenula introspekciji, osjećam određenu dozu ranjivosti i u potpunosti kidam svaki mogući kanal kroz koji bi se moja energija mogla izgubiti. Što je nemoguće, naravno. Ujedno sebe tjeram da svaki mogući slobodan minut vremena provedem istražujući određenu temu koja me intelektualno uzbuđuje ( o intelektualnom uzbuđenju pisala sam vam ranije, o čemu možete više pročitati klikom na: KRITIČAR I PISAC – DILEME: Pišeš srcem ili mozgom odnosno o estetici pisanja).

Muve

Pa da krenem redom, dobila sam ponudu da postanem saradnik u Časopisu za književnost i umjetnost  SRP, kako za radove u samom časopisu, tako i za objavljivanje radova na njihovoj web stranici, što sam naravno prihvatila. Za jedan od radova sam odabrala Sartrov tekst Pledoaje za intelektualce, a kako se lagano u potpunosti predajem ne samo Sartru već filozofiji i književnim djelima koja me zadivljuju, potpuno logično prešla sam na iščitavanje Muva. Nije nimalo lijepo, ali se dobitnik Nobelove nagrade mora znati, i to vrlo dobro.

Filozofska istraživanja

Nešto malo sam i istraživala, koliko sam stigla, te napisala jedan rad koji sam sasvim u stilu pobune arhangela Mihaila protiv trećine anđela koji su slijedili Lucifera – predala na uvid jednom od najcijenjenijih filozofskih časopisa u regionu, a to su Filozofska istraživanja, koji su moj rad odbili. Da, odbijanje je sastavni dio ne samo filozofskog pisanja, nego i života, a sada sam odlučila da ukoliko u narednih deset godina i ama baš ništa ne postignem na tom polju, neću sama sebi odgristi glavu. Postoji opravdan razlog zbog kojeg se ne može posvetiti dovoljno vremena zaista opširnom istraživanju koje je neophodno za jedan ozbiljniji filozofski rad. A razlog odbijanja – potrebno je više literature.

Zanimljivosti.net

Author anagalicblog
Foto: Ana Galić na zanimljivosti.net

U Spamu pronađem poruku da imam nekakav profil na jednom od portala i zaključujem koliko sam samo očajna i jadna bila (a vrlo vjerovatno i jesam) kada sam početkom godine slala molbe za objavljivanje mojih tekstova i plaćen angažman, samo da zaradim bar neku mizernu sumu novca, kako bih bar svoje ženske potrebe uzdržavala, nevezano za kuću. Na žalost, godina svinje kako se čini ispunjava svoje prokletstvo te svaki plan kvari, a bilo kakav priliv novca koči. Tako da se nemojte čuditi ako moj profil nađete širom svijeta, na različitim jezicima i u različitim rubrikama.

Djevičanska hiper-analiza

Kao da život nije dovoljno težak sam od sebe, čovjek ponekad sam sebi dodatno otežava stanje u kojem se nalazi. Ne znam da li je Djevica u horoskopu za to kriva, ali toliko analiza, kritičkih sagledavanja, iz ovog, iz onog ugla – ma to me sasvim sigurno dokrajči i energiju ispi kao na slamčicu. Skoro sam imala i jedan razgovor za posao, jedini realan za profesoricu filozofije i sociologije i nisam ga dobila. Takođe veoma jak udarac za mene. Jedan saradnik me je obrukao napivši se u javnosti, što, pošto imam iskustva sa pijanstvom i kockom – dodatno loše utiče na mene. Znam koliko su to ozbiljne stvari i da je najbolje samo nastaviti svojim putem, ne okrećući se ni za kim, pa makar to bio i neko baš blizak (mislim na Orfeja i njegovu ženu – pouka je sasvim jasna). Samu sebe gušim nerealnim očekivanjima da pored majčinstva i brige oko porodice i dalje ostanem u svijetu u kojem sam toliko dugo bila, na onom pređašnjem nivou, a koji iziskuje vremena toliko da se ne može raditi i iščitavati radi istraživanja. Možete onda zamisliti koliko je tek sada to jedna suluda ideja pred čije izvršavanje samu sebe guram.

Naravno, tu su i razočarenja onog uvijek istog tipa – otuđujemo se, ne smijemo se, ne meditiramo, ne cijenimo prirodu, ne vodimo računa o siromašnima, samo prihodi i profit, rodi se, radi i umri, bez ičega dodatnog i tako to…Pa ljudi koji su toliko umišljeni i stakleno neobradivih duševnih površina…da se naježiš, što bi rekao naslov neke emisije.

Animal planet

Konačno su počeli puštati snimke o životu životinja u divljini. Do sada su to bile emisije o tome kako određeni vetrinari njeguju životinje u svojim ambulantama, a sada stvarno emituju zanimljivosti za životinje bilo u Aziji, Indokini, gdje se pronađu. A od životinja se zaista može naučiti puno. Pa evo jedan primjer jesu majmuni koji žive na velikoj planinskoj visini u blizini Himalaja koji čak i na temperaturi – 40 uspijevaju preživjeti. Najgore je kada padne noć. A šta je zanimljivo – tokom dana se svađaju, tuku, ali čim bi se sunce počelo smicati sa horizonta, odmah bi se mirili i zbijali jedni uz druge jer im je to jedini način da prežive – griju se svojim tijelima.

Tu si i dileme hoću li imati drugo dijete, s obzirom ne trenutnu oskudicu, nezaposlenost i godine (36), kako izmijeniti trenutnu situaciju i tome sl.

Da zaključim, tu sam, moje biće budno promatra svijet oko sebe i trudi se da njime ne ovlada žamor žurbe koji će nas (ili već jeste) usmrtiti prije konačne smrti, jedem šampitu i šaljem vam veliki topal zagrljaj. Ne treba se brinuti, previše. Voli vas vaša Ana.

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s