1 NA 1 SA ANOM GALIĆ: Nedžad Ibrahimović – “Tad sam izašao iz traume i odrastao”

Author anagalicblog

Naredni sagovornik nam dolazi iz Tuzle, a riječ je o Nedžadu Ibrahimoviću, doktoru književnih nauka – književniku, književnom i filmskom kritičaru, scenaristi i autoru dokumentarnih filmova.

Ibrahimović je završio Pedagoški fakultet u Osijeku a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio i televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Objavljivao književne studije i interpretacije, te pozorišnu i filmsku kritiku u različitim časopisima. (Odjek, Izraz, Život, Sineast, Yu film, Razlika-Differance, Dani, Oslobođenje …). Radio kao dramaturg u kazališnim predstavama u Tuzli (2008/2009) i Velikoj Gorici (2009/2010)…

I ovo je samo kraći dio njegove biografije, usto je i kao Fulbright profesor predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu u SAD na University of Washington (Seattle), a specijalnom nagradom žirija za dokumenatarni film “Pun mjesec iznad Bosne” na Festivalu video-ostvarenja Gouden vlam, u Amsterdamu 1997. Nagradom Fondacije za kinematografiju Federacije BiH za scenarij za igrani film pod naslovom “Kuća na otoku”. Od naslova treba spomenuti: Prelamanje eseja (1989); Čitalac na raskršću-Uvod u Midhata Begića (2001); O poeziji, pticama i drugim varakama, Američka predavanja (2011); Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012);  roman: Inkapsulirana tijela (II izdanje 2014.)…

A ono čime se trenutno Ibrahimović bavi jeste zvanje redovnog profesora na Odsjeku za b/h/s/c jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a više o Ibrahimoviću možete saznati i klikom na http://penbih.ba/clanovi/nedzad-ibrahimovic/, odnosno na PEN Centar BiH, Svjetsko udruženje pisaca sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, čiji predsjednik je Ibrahimović.

Kako je Ibrahimović izašao iz traume djetinjstva, kakva je to kava koju pije, šta govore njegovi dlanovi – saznajte u nastavku.

 

1 NA 1 SA ANOM GALIĆ: Nedžad Ibrahimović – “Tad sam izašao iz traume i odrastao”

 

Doživljaj iz djetinjstva

Bila mi je traumatična spoznaja – a kakvo je to djetinjstvo bez trauma? – da se jedni isti likovi/face pojavljuju u različitim pričama, i da su u jednoj dobri, u drugoj zli, da u jednoj umru ili budu ubijeni, a da se u drugoj opet pojave živi; život je bio haotično mjesto u kojem je sve moguće; spoznaja da dragi lik u nekoj budućoj priči može uskrsnuti, bila je umirujuća i zato je moj djetinji život imao smisla. Trauma mu ga je davala. A onda su mi rekli da su sve priče izmišljene, da filmovi u kinu u kojem sam svaki dan visio nisu dokumentarni prozori u druge svjetove, nisu istiniti, nego da se u njima – glumi!? Sve je, dakle, bilo varka. Tada sam izašao iz traume i odrastao.

 

Da možeš samo jednu jedinu pjesmu ostaviti da postoji, koja bi to bila?

”Soldier of Fortune” od Deep Purple, što se muzike tiče. Carverovu pjesmu ”Company”:
This morning I woke up to rain / on the glass. And understood / that for a long time now / I’ve chosen the corrupt when / I had a choice. Or else, / simply, the merely easy. / Over / the virtuous. Or the difficult. / This way of thinking happens / when I’ve been alone for days. / Like now. Hours spent / in my own company. / Hours and hours / much like a little room. / With just a strip of carpet to walk on.
Što se tiče književnosti.

 

Omiljena knjiga

”Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika”, Novi Sad 1973.

 

Platon ili Aristotel?

Platon. Ne vjerujem u mimezu i u to da umjetnici izmišljaju/prave moguće svjetove. Ako bi mogli biti stolari, to bi bilo sasvim o.k.

 

Znak u horoskopu i ima li istine u odnosu tvog znaka i tvog ponašanja?

Ovan. Uz podznak Vodolije – sve je tako kako piše, taj sam.

 

Koja posebna super-moć da si super-junak bi bila tvoja?

Da nisam uopće u stanju spoznati i upoznati ljude.

 

Najveća prepreka koju si premostio u ostvarenju sna?

Buđenje.

 

Životna mantra

Never give up!

 

Koji sport? I da li uopšte sport?

Drmiguz: sjedimo, ili se krećemo tako da nam jedna ruka uvijek dodiruje zemlju, i nogama se branimo od onoga koji stoji i pokušava nas pogoditi loptom u tijelo. Napeto i veselo filozofsko-sportsko takmičenje.

 

Društveni angažman – da ili ne?

Uvijek.

Gledanje u dlan/šolju/natalna karta – radio ili ne? Ako da, otkrij nam šta kaže.

Da. Dlanovi sve kažu i sve mogu.

 

Za raspad Beatlesa je kriva Yoko Ono. Da ili ne?

Ne, nego John Lennon.

 

Kakvu kavu (ili čaj) piješ?

Ubitačnu kafu. Dobro ikako preživim!?

Da li zastaješ da pomirišeš ruže?

Ne, dovoljno je da ih vidim (i one mene) i da zamirišu.

 

Tekst sastavila i uredila: Ana Galić

Foto: Nedžad Ibrahimović, privatna arhiva

 

NAPOMENA: Tekst ćete čitati na drugim portalima samo i isključivo uz dozvolu autorke.

 

 

Podržite moj rad i zapratite me putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s