RAZGOVORI SA JEAN-PAUL SARTREOM: Tri pitanja koja je Simone de Beauvoir postavila Jean-Paul Sartreu

Author anagalicblog

Razgovori sa Jean-Paul Sartrom su izdanje iz 2006. godine i predstavlja razgovore koje je Sartre vodio sa Andersonom, Fraserom i Hoaroom, u prvom dijelu, a zatim i sa de Beauvoir u drugom. Upiti za prevod ovog dijela teksta, gdje pitanja postavlja Simone de Beauvoir, a odgovore daje Jean-Paul Sartre su poslani na adresu nosilaca autorskih prava na prevod, kao i izdavačke kuće. Ukoliko budemo imali sreće domoći ćemo se tih prava, a do tada čitamo tri pitanja koja je Simone uputila Jean-Paulu i njegove odgovore:

 

RAZGOVORI SA JEAN-PAUL SARTREOM: Tri pitanja koja je Simone de Beauvoir postavila Jean-Paul Sartreu

 

Prevela: Ana Galić

 

Ne može li neko reći da mnogo muškaraca – i žena takođe, ja sam bila takva dugo vremena i sama – ima neku vrstu slijepe mrlje u vezi žena? Odnosi između muškaraca i žena su uzeti pretežno kao dati tako da se čine prirodnim, i na kraju se ne primjećuju. To me više podsjeća na ono što se običavalo dešavati u antičkoj grčkoj demokratiji, gdje ljudi  ispovijedajući ideje o ravnopravnom djelovanju ipak nisu nalazili ropstvo značajnim. Čini mi se da će se u budućim vijekovima ljudi odnositi prema načinu na koji su žene tretirane u našem društvu danas sa isto toliko zaprepašćenja kao što se mi odnosimo prema ropstvu u Atinskoj demokratiji, na primjer.

 

Mislim da ste u pravu. Kada sam bio mlad, vjerovao sam u mušku nadmoćnost, koja nije poštovala neku formu jednakosti između polova. Meni se činilo da su u društevnom životu žene tretirane kao jednake muškarcima. U nekim slučajevima, muškarci cu bili oholi, arogantni i autoritarni u njihovim vezama sa svojim ženama: moj očuh, na primjer. Prosto sam vidio ovo kao crtu karaktera.

 

Ali upravo ste rekli da ste u vašim mnogim vezama sa ženama, vidjeli njih kao i jednake i nejednake. Da li pod tim mislite ono što ste mi jednom rekli, da s obzirom na njihovo ugnjetavanje žene su jednake muškarcima, čak i ako nisu jednake? Ono što želim reći jeste, čak iako je teško za ženu da posjeduje dosta kulture, znanja i slobode kao muškarac, vi možete vidjeti ženu kao jednaku ukoliko joj nedostaje kulture, slobode i ostalih kvaliteta?

 

To je dio toga. Uzimam u obzir da ona ima određeni tip osjećanja, kao i način bivstvovanja, što prepoznajem i u samom sebi. Osjećao sam se mnogo udobnije ćaskajući sa ženama nego sa muškarcima. Sa muškarcima, razgovor uvijek degeneriše u prodavnicu. Uvijek završite razgovarajući o ekonomskoj situaciji ili o grčkom aoristu, u zavisnosti od toga da li ste biznismen ili učitelj. Ali neuobičajeno je, na primjer, biti u mogućnosti sjediti na terasi kafića i pričati o vremenu vani, o prolaznicima, o načinu na koji ulica izgleda – sve stvari koje sam uvijek radio sa ženama i što mi je dalo utisak jednakosti sa njima. Doduše, naravno, ja sam bio taj koji je vodio razgovor. Vodio sam, jer sam odlučio da ga vodim.

 

Ali tu je postojao element mačizma u činjenici da ste vi bili taj koji je vodio razgovor, da vam je bilo normalno da ga vodite. Osim toga, moram reći da po drugom čitanju , neko može naći tragove mačizma, čak i falokratije, u vašim radovima kao cjelini.

 

Pretjerujete malo. Ali sam spreman da povjerujem da je to istina.

 

Ukoliko postoji interes za ostatak pitanja koje je Simone de Beauvoir postavila Sartre-u, a prevedena su na engleski jezik (sa francuskog), pišite mi putem kontakt forme ili e-mail-om na ana.galic.bl@gmail.com i šaljem vam PDF verziju Razgovora sa Jean-Paul Sartre-om¹ (u engleskoj verziji).

 

PREVEDENO NA ENGLESKI JEZIK OD STRANE JOHN HOWE AND ROSAMUND MULVEY
[Pitanja Simone de Beauvoir Jean- Paul Sartreu su originalno objavljena u L’Arc No. 6 1 ( 1975)]

 

 

Foto: Simone de Beauvoir and Jean-Paul Sartre attended the ceremony of 6th Anniversary of Founding of Communist China in Beijing on 1 October 1955 in Tiananmen square.

Source: Xinhua News Agency

Author: 刘东鳌(Liu Dong’ao)


¹ Anderson, P. Fraser, R. Hoare, Q. De Beauvoir, S. (2006) Converstions with Jean-Paul Sartre. London: Seagull Books

 

ana_logo

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

 

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s