GALIĆ ZA BLIC: PROBLEMI KOJIMA SE FILOZOFIJA BAVI ODUVEK SU ISTI, Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti Ane Galić

Author anagalicblog

Piše: Andrea Aleksić

Izvor: Blic rs

 

Vodič pod nazivom “A šta to znači misliti/Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti”, autorke Ane Galić, nedavno je objavljen, a namenjen je srednjoškolcima, studentima filozofije, ali i svim piscima i misliocima.

Problem ispisivanja istorije filozofije na našim prostorima vidno je potrešen ratnim dešavanjima. Sve što smo postigli u filozofiji kao nauci, postigli smo pre zadnjeg rata. Međutim, problemi s kojima se filozofija bavi odvajkada su uvek isti i zahtevaju odgovore u skladu sa duhom vremena onih koji ta pitanja neprestano iznova postavljaju – rekla je autorka Ana Galić.

Kako ona kaže, čovek ne može prestati da misli, bez obzira na to koliko god situacija bila pogodna ili ne u njegovom okruženju.

-Zadatak filozofa jeste da te misli problematizuje, argumentovano iznese i predstavi naučnoj javnosti na uvid. Svakom činu prethodi teoretiziranje i filozofija će uvek imati svoje mesto u bilo kojem društvu – kao nauka, ona prethodi svakom konkretnom menjanju sveta – objasnila je.

Filozofki vodič je sastavljen od priprema mislioca koji se bavi filozofskim problemima – smislom života, životom posle smrti, tehnici i njenom robovanju, uopšte fenomenima poput ljubavi, rada, igre, smrti, bogom, determinizmom, etikom i naukom.

Vodič je nastajao u skladu sa mojim zaokretom ka naučnom radu i posvećivanju svome pozivu, obuhvata period nastavka drugog ciklusa studija i mogućnosti obezbeđivanja dovoljne količine vremena upravo filozofiji kao nauci. U vodiču izdvajam prvo predstavljanje filozofije kao nauke na prošlogodišnjoj Noći istraživača 2018. godine, sa projektom Dekartovo buđenje subjekta, gde je tim učenika iz JU Gimnazije Banja Luka pod mojim mentorstvom osvojio zavidno četvrto mesto i osvojio simpatije publike, te pokazao da filozofiji i te kako ima mesta među ostalim naukama. Ne zaboravimo da je filozofija majka svih nauka – rekla je Galićeva.

Izdavač je Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, Banja Luka. Recenziju su uradili Predrag Krstić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu  i Miodrag Živanović, lekturu Trivun Kalaba, a tehničku pripremu Miroslav Galić.

-Prve narudžbine i  kupovine vodiča su krenule danas, pet primeraka ću darovati biblioteci  JU Gimnazija Banja Luka, a Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske će se postarati da se primerci knjige nađu širom naše države. Veći promet očekujem nakon promocije, a u narednom periodu planiram i da se pozabavim sa detaljnijom pripremom mladih autora koji se opredele da pišu filozofski. Nikada mi nije problem posvetiti vreme svome pozivu i onome što mi je zaista bitno – ljudima i nauci – objasnila je ona.

Promocija vodiča je planirana krajem novembra ili početkom decembra u Banskom Dvoru, a tačan datum još nije poznat.

 

UČENICI PREDSTAVLJAJU NAJVEĆI KAPACITET

 

Ana Galić: Učenici netom prije nego stasaju u studente predstavljaju najveći kapacitet koji filozofija može da zadobije – upravo je to period postavljanja pitanja i traganja za odgovorima, prelazak iz dečašta u mladost, intelektualna sposobnost da se savlada potrebno predznanje neophodno za ozbiljnije bavljenje u kasnijem profesionalnom angažmanu i ono najvažnije – oni gaje onu izvornu ljubav prema mudrosti, jer su još uvek sposobni da se čude. Približiti im se možemo putem razgorevanja te iskre koju poseduju, a discipline i radnih navika im ne manjka.

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s