Održana promocija filozofskog vodiča A ŠTA TO ZNAČI – MISLITI, Ane Galić (FOTO)

Author anagalicblog

PIŠE: Ana Galić

FOTO: Tamara Rauković

Sinoć je sa početkom u 19 časova u Maloj vijećnici Banskog Dvora Banja Luka održana promocija filozofskog vodiča Ane Galić. O knjizi su pred okupljenom publikom govorili dr Saša Laketa, mentor pomenute autorke na postdiplomskim studijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, programski smjer Filozofija, prof. dr Miodrag Živanović, jedan od recenzenata vodiča i mentor autorke tokom prvog ciklusa studija, kao i sama Galić, profesorica filozofije i sociologije, zaposlena u JU Gimnaziji Banja Luka i JU Muzička škola “Vlado Milošević” Banja Luka. 

Tekst možete čitati i na: Buka magazin

Vodič pod nazivom A šta to znači – misliti/kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti predstavlja teorijsku i praktičnu pripremu srednjoškolaca i studenata, kao i ostalih ljubitelja filozofske pisane riječi da svoja promišljanja nauče formulisati na naučni i po filozofskim standardima prihvaćen jezik kako bi se i sami uvrstili u autore budućih radova.

Promocija filozofskog vodiča

Ovo filozofsko veče je moderirao dr Laketa, pročitavši na početku kraću biografiju autorke. Zatim je prisutne upoznao sa samom publikacijom i budućim angažmanom Galićke, a riječ je prepustio prof.dr Živanoviću:

“Galić pokušava i uspijeva shvatiti i predstaviti konglomerat pojmova u filozofiji, odnosno ovo čudovište zvano filozofija, a u ovom vodiču je sabrano ono najvažnije prilikom prvog sučeljavanja filozofije”, rekao je prof.dr Živanović.

Prof.dr Živanović je dodao kako je u vodiču naglasak ne na korijenima filozofije nego na samom procesu stvaranja na koji je Galić obratila pažnju, a samu filozofiju je usporedio pri tome sa starom damom, našminkanom i dotjeranom, naglašavajući da baviti se filozofijom može biti težak posao, jer filozofirati znači baviti se onim prošlim, onim mrtvim, ne sadašnjim i budućim, te da drugo izdanje ovog vodiča treba nositi bar podnaslov Filozofirati bez muke, s obzirom na jasnoću i problematiku koju je Galić izložila u ovom djelu.

Nakon prof.dr Živanovića riječ je dobila Galić koja je u vidu ispisivanja samog filozofskog eseja postavila tezu da se može učiniti više na polju filozofske misli u Republici Srpskoj, te kroz tri argumenta i kontraargument došla do zaključka i otvorenih novih pitanja vezanih za saradnju, dijalog, rad i posvećenost filozofiji.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja publike – o smislu života, Apsolutu, koliko je bilo potrebno vremena da se napiše ovaj vodič, a po završetku promocije prisutni su imali priliku kupiti vodič po promo cijeni od 10,00 KM, dok je za učenike profesorice Galić vodič bio besplatan.

 

GALERIJA:

 

357810111213

 

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s