PISANJE ESEJA: Zbog čega je važno da naučimo pisati esej?

Author anagalicblog

Mark Twain je rekao:

“Pisanje je lako. Sve što treba da uradiš jeste da prekrižiš pogrešne riječi.”

Pisanjem eseja kopamo po našim mislima, a naš pogled na svijet postaje bogatiji, širi.

Jeste li se ikad zapitali zbog čega profesori zadaju teme za određeni esej i tjeraju studente da pišu? Zbog čega ih jednostavno ne ispitaju u usmenoj formi ili ih zamole da prepričaju to što bi trebali napisati?

Odgovor leži u tome da pisanje zahtijeva mnogo više logike prilikom zaokruživanja naših misli a logično mišljenje je osnova za bavljenje bilo kojom drugom naukom.

Jedna od najvećih koristi od pisanja eseja jeste da nas uči da istražujemo, procjenjujemo i mislimo kritički. Eseje zadaju profesori kao metod za mjerenje načina na koji kritički razmišljamo, na koji način razumijevamo sadržaj koji tokom predavanja usvajamo, kao i naše spisateljske sposobnosti. Pored sastavljanja našeg izlaganja u pisanoj formi, ono čemu se učimo dok prikupljamo materijal za rad na eseju jeste i širenje našeg rječnika (vokabulara), ali i izgradnja sopstvenog stila, i to ne samo u pisanju.

Pa da prođemo ukratko koristi od pisanja eseja. Krećemo od širih ka užoj primjeni.

 

PRIMJENA

UČENJE ZA “PRAVI ŽIVOT”

Učenje pisanja eseja trancendira upotrebu samo tokom studija ili školovanja.

Praksa uređivanja i korigovanja tekstova uči studente osjećaju za povratnu informaciju, a ova vještina će vas učiniti vjerovali ili ne timskim igračem, a šta je važnije u životu od sarađivanja i upoznavanja mnogo potencijalnih i klijenata, odnosno prijatelja. Razumijevanje i one druge strane – ČITAOCA, na koju se odnosimo tokom pisanja eseja, važno je i prilikom izlaganja različitoj vrsti publike, u različitom okruženju i van akademije.

 

ZAPOSLENJE

ONI KOJI DOBRO PIŠU DOBRI SU ZAPOSLENICI

Ljudi koji kvalitetno pišu na svom jeziku generalno su kreativni, sa dobrim idejama, što je bonus koji ih može lako odvesti u oglašavanja/marketing, izdavaštvo i novinarstvo, pa čak i u političke vode. Oni s lakoćom formiraju svoje ideje u riječi koje zabavljaju čitaoca, privlače klijenta i privlače potencijalnog kupca.

Kvalitetni pisci sa obrazovnim profilom – najbolji su kandidati za posvećivanje detaljima, jer isto kao što dobro pišu, isto tako znaju dobro i da čitaju – zaštita autorskih prava je jedna stvar zbog koje čitava firma može platiti čak i zatvaranjem ili bankrotom, što jednom ovakvom zaposleniku neće promaći pred nosom.

 

JAVNI GOVOR

POMAŽE PRI UNAPRIJEĐENJU VAŠIH SPISATELJSKIH I GOVORNIČKIH VJEŠTINA

Pravilno korištenje gramatike i pravopisa je sastavni dio bilo koje forme pisanja, bio to poslovni izvještaj ili pismo upućeno privatno.

Dok ste u procesu pisanja, vi mnogo više vodite računa oko izbora riječi za vaš rad. To će rezultirati većom elokventnošću i konciznošću u vašem eseju. Kako vrijeme posvećeno vašim radovima bude prolazilo, rječnik (vokabular) će vam se uvećavati, a nuspojava ovakvih vježbi biće i vaše govorničke vještine – postajaćete sve bolji u javnim nastupima, što smo pomenuli u tački 1.

 

PROCJENA ZNANJA

STRUKTURISANJE I IZGRADNJA ARGUMENTA

Uspješno napisan esej na univerzitetu je onaj koji  je dobro strukturisan i dobro organizovan. To znači da se student pripremao za taj rad, bilo da je to uradio na vrijeme i pripremao se postepeno, bilo da ga je dovršio u četiri ujutru i poslao (što je češći slučaj), a takođe nam pokazuje i jasnost svojih misli, kao i organizaciju u predstavljanju istražene materije.

A ono najvažnije, posebno po filozofe jeste – profesor će uočiti da li je student u stanju razlikovati bitne informacije od nebitnih.

 

ESEJ I MIŠLJENJE

KRITIČKO MIŠLJENJE

Pisanje eseja uključuje kritičko mišljenje – svrsishodnu i samoopažajuću analizu koja se koristi za dolaženje do zaključaka.

Kritičko mišljenje stavlja studente pred izazov istraživanja argumenata i stavova koje su do tada možda uzimali zdravo za gotovo (nisu znali dovoljno kako bi informacije koje posjeduju koristili kao validne argumente) tjerajući ih na dublju analizu. Pored toga, eseji koje pišu studenti na univerzitetima često traže i reference na  stručnu literaturu, ali i korištenje različitih vrsta izvora, pa tako studenti dobijaju širok uvid u različite perspektive u teme koje obrađuju.

 

ESEJ I STUDIRANJE

RAZVIJANJE AKADEMSKIH SPOSOBNOSTI I PRIPREMA ZA ISPITE

Samo slušanje predavanja ne može vam biti garant vašeg znanja niti zadržavanja onog što ste učili u vašoj glavi. Pisanje će vam sigurno pomoći da sakupljate činjenice i potrebne informacije iz različitih izvora i time će vam razviti inteligenciju i unaprijediti akademski razvoj. A priprema za ispite uvijek nalaže i spisateljske sposobnosti, a dobre ocjene su najbolja nagrada za uloženi trud.

 

 

 

Kao što vidite, pisanje eseja vam može pomoći na mnogo načina. Najprije da logički mislite, a onda i da razvijajući tehnike pisanja razvijete i svoj stil, koji će vam koristiti ne samo tokom studija i tokom pisanja pismenih zadataka, nego i u ostalom dijelu života.

 

 

 

Za više informacija o korištenom materijalu pogledati i:
https://www.owlguru.com/importance-of-learning-the-basics-of-writing-an-effective-essay/
https://education.seattlepi.com/importance-essay-writing-university-learning-1401.html
https://www.homeselfe.com/the-importance-of-essay-writing-in-education/
https://www.essaymasters.co.uk/five-reasons-why-writing-is-important-in-real-world

 

Tekst sastavila: Ana Galić

 

NAPOMENA: Ovaj tekst ćete čitati u drugim časopisima  i na drugim web lokacijama samo uz dozvolu autorke.

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

 

Categories: Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s