2020. GODINA DO SADA Neka svako radi svoj posao

Kako nam i 4. mjesec 2020. godine polako kuca na vrata, a nemamo druge opcije nego ih otvoriti, radi motivacije i podrške ljubiteljima mudrosti i misliocima, da ostanu na svom putu, poručujem vam da ostanete vjerni svojoj disciplini.

Filozofijom se baviti je odluka, sopstvena odlučnost da se promišlja svijet oko sebe, ali i svijet u samom sebi. Nekada je bila potrebna dokolica da bi se njom bavilo, te je obično bila rezervisana za pripadnike aristokratije (ekonomski obezbjeđene), a danas je za bavljenjem filozofijom ipak potreban dodatni trud, što se nekada čini i nemogućim poduhvatom. I to je tačno, ogromne žrtve su potrebne da bi se bavilo filozofijom u današnje vrijeme, no ipak, ne za filozofe, nego za umjetnike, svakodnevno čujemo da oni nemaju od čega da žive i da jedva sastavljaju kraj s krajem, ali, sa filozofima je isto tako. Dijelimo istu sudbinu. Svjesni ovih poteškoća ipak nemojmo misliti da ni prije, kao ni danas nije bila potrebna razboritost, ili da se privlačnije izrazimo – onaj umstveni žar, bez kojeg nema smisla zalaziti u bilo koje filozofske vode.

Ne odustajmo od filozofije ni kada nam je najteže, a ako već jeste, ne prekorijevajte sebe do iznemoglosti, nego ispunjavajte one dužnosti koje su vam date i zadate u trenutku u kojem čitate ove redove, jer sjetite se Platonovog savjeta o funkcionisanju idealne države – neka svako radi svoj posao.

Ova godina će trpiti u smislu realizacije zamišljenih filozofskih gostovanja, povezivanja sa filozofima širom regiona kao i podučavanja.

U nastavku vam donosim neke od ostvarenja tokom ove godine, a ne sumnjam da i vi imate šta za priložiti.

MART:

Tokom marta je dovršen i prihvaćen još jedan prikaz knjige. U pitanju je novi prevod dr Miodraga Živanovića, a u pitanju je knjiga:

Živanović, M. (2020) Dva predavanja. Zenica: Eidos.

Prikaz je prihvaćen od strane filozofskog časopisa Arhe, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a biće objavljen u ovom broju, 33. ukoliko to dopuste prilike u kojima se sada svi nalazimo.

JANUAR, FEBRUAR:

Do sada smo u 2020. godini pripremili prikaze:

Valan, S. (2019) Dostojevski i pojam odgovornosti kod Emanuela Levinasa. Banja Luka, ART PRINT;
Za Časopis Filozofskog fakulteta u Mostaru Hum.

Škuljević, Ž. (2019) O(BEZ)DRUMLJENOST Ili pokušaj nešto drugačijeg filozofskog „lutanja“. Zenica: Eidos;

Za Časopis za humanističke i društvene nauke “Radovi”, Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

APRIL:

Od aprila kreću pripreme za prikaz:

Lučka, D. (2019) DEMOКRATSКA IZGRADNJA I DEMOGRAFSКA OBNOVA BOSNE I HERCEGOVINE/ Nacrt za poboljšanje demokratskih kapaciteta, uslova života i društvene klime za građane u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine. Banja Luka: Fondacija Fridrih Ebert Bosna i Hercegovina; Banjaluĉki centar za ljudska prava,

a ostali radovi se akumuliraju dok se ne sakupi dovoljno materijala za objavu u obliku eseja, rada, i sl.

. . .

Druga novost jeste da ćete u novom broju Časopisa za društvenu i humanističku misao Noema, Filozofskog fakulteta Banja Luka, čitati novi prevod, Simona Blackburna, čije štampanje očekujemo brzo, ali u skladu sa trenutnom situacijom. Riječ je o uvodu u knjižicu O istini, objavljenu 2018. godine.

Da se podsjetimo, za naredni broj časopisa Noema za prevod sam dobila odobrenje Judith Butler, a dosadašnje prevode možete čitati klikom na kategoriju:

https://anagalicblog.wordpress.com/…/casopis-za-drustvenu-…/ i upijati znanje najnovijih filozofskih ostvarenja najrelevantnijih filozofa današnjice.

. . .

Tekst koji se odnosi na promišljanje situacije u kojoj se svijet danas nalazi, naziva Filozofija i corona virusa, možete čitati na Buka magazinu, klikom na: https://www.6yka.com/novosti/filozofija-i-korona-virus. Ovaj tekst ćemo čitati i na Pulse magazinu, a sada smo u goste doveli nadrealnu fotografkinju Teu Jagodić, koja nam je dala dopuštenje za korištenje njenih radova kao dopunu teksta. Do tada, tekst možete čitati i na mojoj stranici, klikom na: https://anagalicblog.wordpress.com/2020/03/27/filozofija-i-corona-virus/.

. . .

I na kraju, da vam se obratim i toplom, ljudskom rječju:

Dragi filozofi i ljubitelji mudrosti, u ovom smo zajedno.

Niko nije mogao ni zamisliti ovakav, potpuni zastoj života. Sada smo uzori onim mlađima, čije su oči uprte u svaki naš potez. Radi njih, držite se sabrani.

Nadam se brzom kraju borbe sa epidemijom i što manjim žrtvama.

Vaša Ana

 

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s