TRI PRAKTIČNA SAVJETA ZA BAVLJENJE FILOZOFIJOM (VIDEO)

Nema filozofije bez žive riječi, koje nam sada nedostaje, bilo da se znanje porađa u nama samima ili da mi to radimo u drugom. U nastavku pročitajte i poslušajte video o tri praktična savjeta za bavljenje filozofijom.

Video možete pogledati putem Instagram aplikacije, jer upload na You Tube nisam mogla uraditi, niti sam mogla prebaciti video sa telefona na računar (video je tokom prenosa oštećen, a zašto, ko bi ga znao).

Međutim, volja je tu.

Tu sam za sva eventualna pitanja.

 

TRI PRAKTIČNA SAVJETA ZA BAVLJENJE FILOZOFIJOM (VIDEO)

 

Kao što vidite, ovo je moj filozofski vodič A šta to znači misliti, pa da vidimo…kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti, malo ćemo proći sadržajem…e ovako, mada se slabo šta može i vidjeti…

Zbog čega snimam ovaj video?

Zato što sad ne idem u poštu, ne šaljem knjige, ne prodajem knjige.

A filozofski vodič sam napisala prvenstveno za sve one koji žele da se bave filozofijom, za one koji su završili fakultet, a ne mogu se baviti filozofijom, koji nisu stekli osnovno obrazovanje tokom bavljenja filozofijom na samom našem fakultetu i u srednjim školama.

Tako da vam sad iznosim tri praktična savjeta za bavljenja filozofijom.

  1. Najprije, da li u srednjoj školi ili tokom studija treba da sami uočite da li imate žicu za bavljenje filozofijom. To je broj 1. Tek nakon završetka fakulteta počinje studiranje filozofije, odnosno bavljenje filozofijom. To sve je bila samo priprema, praktično.
  2. Izučavanje istorije filozofije. Odaberite nekoliko najvećih filozofa. To može biti, naravno, uvijek Hajdeger aktuelni, to može biti Platon, to može biti Heraklit, to može biti Fridrih Niče. Izaberite ih i slijedite od A do Š, sve što su izučili prođite njihovu školu, njihov rani period, zreli period, završni period, onaj period kada postaju teisti itd. ili kad polude, nije bitno.
  3. I zadnji savjet. Na primjer, Karl Jaspers će u Filozofiji egzistencije na kraju reći da treba da se bavimo još jednom naukom, a ne samo filozofijom, ako želimo da usavršimo metodologiju. Međutim, danas nemamo takvih renesansnih mislilaca, ili ne puno, pa ja preporučujem da odaberete jednu disciplinu filozofsku: estetika, etika, gnoseologija, metafizika, bioetika itd. Izaberite tu jednu disciplinu i držite se nje. Ili Antika, najljepša možda čak, ali i najteža. I držite se nje. I mic po mic, godinu, dvije, pet, 10, 20, 40 – onda ćemo moći početi govoriti o nekom bavljenju filozofijom.

Ali, sve ima svoj početak. Taj početak je danas, taj prvi korak. To bi bilo to, kada prođe ova izolacija, naravno družimo se opet uz filozofki vodič A šta to znači misliti i naravno sa mojim predavanjima i pisanjem. Do tada, svako dobro.

Link na video:

 

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s