NEKI SAVJETI ZA PISANJE U FILOZOFIJI (VIDEO)

Dobar dan.

 

Danas ćemo proći neke savjete za pisanje u filozofiji. Koristim se savjetima  (koje je iznio na svom kursu za studente) Dan-a Greco-a, a ja sam stupila u kontakt sa Braynom Earpom preko Academia.edu, profesorom koji je sastavio ove savjete.

Desetak je savjeta u pitanju pa ukoliko želite da se popravite u pisanju svojih eseja, želite da dobijete najvišu ocjenu iz filozofije ili samo želite da postanete bolji u pisanju svojih filozofskih sastava poslušajmo ovih par savjeta.

 

Savjete pogledajte klikom na You tube video: https://www.youtube.com/watch?v=jbgnM5EOenk

  1. savjet je PREĐITE NA STVAR. Nikad nemojte započinjati svoje radove sa: Bilo nekad u Staroj Grčkoj…Odmah pređite na stvar. To može biti i recimo teorija uzroka kod Aristotela ili ideja kod Platona…nešto konkretno, da li anamnezis postoji ili ne itd.
  2. savjet. Uvijek neka POČETAK VAŠEG RADA BUDE KAO NEKA “MAPA”, tj. neka čitalac zna tačno da u prvom paragrafu, prvom pasusu odluči da li će nastaviti čitati vaš rad odnosno da li je tema zanimljiva. Ne mora rad biti loš, već da li je njemu zanimljiva ta tema. Na početku odamh i navedite koje ćete metode koristiti, koje autore, argumente, teze, hipoteze itd.
  3. Koristite KRATKE, JEDNOSTAVNE REČENICE. Nemojte da dužite, nemojte da komplikujete, budite što jednostavniji.
  4. SPOJI TAČKICE. Ako ispred sebe zamislimo dijete od 12 godina, ili u ovom slučaju od četiri godine razmišljajte kako bi to dijete to shvatilo. Ili zamišljajte ovako, ukoliko želite da deaktivirate neku bombu, da li ćete preskočiti jedan ključni momenat u deaktivaciji ili ne, jer onda eksplodira sve! Tako isto i kod vašeg rada, ukoliko čitalac izgubi nit, od čitanja više nema ništa.
  5. KORISTITE ISTE TERMINE tokom čitavog rada. Na primjer, termini bitak-biće-bivstvujuće ukoliko ne koristimo uvijek u istom kontekstu od vašeg rada i ozbiljnog pristupa tome nema ništa.
  6. DEFINIŠITE što je moguće preciznije. Filozofija i jeste odnošenje prema pojmovima i terminima i da ne bi došlo (obično) do razilaženja u mišljenju ukoliko se ne slažemo oko istih termina (što se uči iz nastavnog predmeta Logika) pokušajte da što bolje definišete ono o čemu ćete pisati ili ono o čemu pišete.
  7. UKLONITE DVOZNAČNOST. Maltene se odnosi na prethodna dva primjera, nemojte čitaoca da zamajavate i da navodite: “ono što se već zna”, “što već svi znamo”, “ono što smo rekli prije”, “što ćemo reći unaprijed”- ne.
  8. NE BOJ SE DA IZNESEŠ ČVRST KONTRAARGUMENT SVOJOJ TEZI. Dakle, pišeš svoju tezu, iznisiš argumente, želiš da zadiviš, ne znam, čitaoca i publiku i svakog živog, no međutim navedi kontraargument, nećeš promašiti i dobro ga izvedi nemoj labavo da ga opišeš.
  9. ARGUMENTUJTE. Argumentujte i nemojte čitaocu da govorite nemoj da misliš ovo, treba da osjećaš ovo itd. Dobra argument govori mnogo više o tome šta ja treba da zaključim. Ja ću zaključiti ono što treba ukoliko ste mi dali dobar argument.
  10. i 11. spajamo. BUDITE SKROMNI, u smislu ne govoriti o sebi kao o novom revolucionaru u filozofiji, niti nemojte da iznosite neke teze u smislu: “istorija filozofije sa mnom umire”, “nema više istorije filozofije”, ili “ja pravim preokret u istoriji filozofije”, kao što je, recimo, preokret esencija-egzistencija itd. BUDITE SPECIFIČNI, samim tim će rad da bude detaljniji i vaši argumenti biti mnogo bolji.

 

Toliko za danas.

 

Svako dobro.

 

 

Bryana D. Earpa možete naći na Academia.edu: https://oxford.academia.edu/BrianDEarp ili putem: https://www.researchgate.net/profile/Brian_Earp , a savjete koje je naveo u novembru 2018. godine pročitajte u PDF obliku klikom na: https://www.academia.edu/37861950/Some_writing_tips_for_philosophy, a ako želite mogu vam poslati i e-mailom, ali ne želim ga uploadovati na svoju web stranicu da ne bi došlo do evenutalnog kršenja autorskih prava.

 

 

Tekst i video: Ana Galić

 

NAPOMENA:  Ovaj tekst ćete čitati u drugim časopisima  i na drugim web lokacijama samo uz dozvolu autorke.

 

Moj rad možete podržati putem sljedećih društvenih mreža:

 

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Categories: Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s