VODIČ MLADIM LJUDIMA Promocija zbirke priča “Uvijek glavu gore” Ane Galić

Piše: Andrea Aleksić

Izvor: Blic.rs, Srpskainfo.com

– Radi boljeg razumijevanja srodnih duša, ali i onih koje bi to mogle biti, promocija knjige se održava sada u septembru, i o knjizi ću pričati samo ja.

Rekla je Ana Galić o promociji svoje zbirke kratkih priča “Uvijek glavu gore”, objavljene krajem prošle godine. Promocija će se održati danas u 13 časova na Banj brdu.

– Na samom kraju 2019. godine sam dovršila štampanje knjige, tačnije 26. decembra sam donijela knjige kući. Nisam htjela odlagati njeno objavljivanje, a opet morala sam čekati da se stvore uslovi za njenu izradu. Pored pisanja, potrebno je odraditi i manje privlačan posao za jednog autora, a taj je da pronađeš recenzente, novac i sve što ide uz taj promotivni dio – rekla je autorka.

Kako kaže, na njenu knjigu najbolje su reagovale žene koje su se pronašle u ulogama o kojima piše, ali bilo je i pozitivnih reakcija muškog dijela publike, te njenih učenika.

Ipak, na proces promocije ove zbirke priča, negativno je uticala trenutna globalna pandemija virusa korona.

– Globalna situacija obustavila je veoma razrađene planove za 2020. godinu što se tiče rada samog Udruženja „Sofia“, a samim tim sam otkazala i promociju zbirke. Zaista mi je žao. Međutim, s druge strane, neke stvari su se iskristalisale, možda je ovo bio način na koji sam ponovo preispitala svoje prioritete, te sam ovo vreme iskoristila okrenuvši se novim planovima – objasnila je Galićeva.

“SOFIA KAFE” TEK OD NAREDNE GODINE

– “Sofia kafe” je za 2020. godinu otkazan. Da bi se “Sofia kafe” održao tokom naredne godine, ja bih već sada trebala praviti listu predavača, tema i načina na koji bismo se svi uklopili i napravili jednu lijepu priču. Međutim, korona virus nije izmišljen i opasnost je stvarna. Takođe, trenutno nisam zaposlena, a za sva dešavanja troškove snosim sama, a ne znamo ni da li će doći do novog talasa ovog virusa i zato planirati nešto u takvim uslovima, za sada, ostaje otvoreno pitanje. Naravno, sa bilo kakvim novim dešavanjima javnost će biti upoznata – objasnila je Ana Galić.

Prema njenim riječima, iako je protekli period bio veoma turbulentan, iskoristila ga je za pisanje, te rad na novim knjigama.

Zbirka “Uvijek glavu gore” pored pitanja koja se tiču žena, govori i o situacijama tipičnim za život mladog čovjeka. Čitaoci u njenoj knjizi pronalaze mnogo mudrosti i savjeta.

– Svjedoci smo sve većeg prisustva ljudi koji sebe nazivaju guruima, duhovnicima, lajf koučima i psihijatrima, te se moramo zapitati zbog čega je to tako. Odgovor se nalazi upravo u potrebi za njima. Međutim, egzistencijalna kriza mladih ljudi, gdje oni ne znaju ko su, šta su, šta treba da rade, šta oni sami u stvari hoće – jeste realna, na žalost, potreba. I ne treba stavljati povez preko očiju pa da ne uočimo razloge za takvo nešto. Prevelika materijalna nesigurnost i obesmišljenost budućnosti na ovim prostorima sve više uzima danak. To mladi osjećaju. I ne znaju kako se nositi sa tim. A naravno da su tu uvijek prisutni isti problemi – zaljubljivanje, prva ljubav, prvi raskid, prva raskrsnica pri odabira budućeg zanimanja. O svim tim stvarima se slabo priča, pa se onda mladi snalaze. Knjiga je jedan od vodiča – naglasila je ona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s