MOLBA UPUĆENA REPUBLIČKOM PEDAGOŠKOM ZAVODU REPUBLIKE SRPSKE

U nastavku možete pročitati molbu upućenu Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske. S obzirom na ozbiljnost problema, nadam se pokretanju s mrtve tačke i daljnjem radu na rješavanju ovih i sličnih problema. Molba se sastoji iz dva dijela:

  1. Molba da se filozofija kao nastavni predmet uvrsti na spisak predmeta dostupnih učenicima prilikom odabira predmeta za maturske radove,
  2. Molba da se filozofski vodič, A šta to znači misliti/Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti, odobri kao dodatna literatura prilikom izrade maturskih radova iz nastavnog predmeta filozofija

Republički pedagoški zavod Republike Srpske

Miloša Obilića 39

78 000 Banja Luka

Republika Srpska

+387 (0)51 430 110

pedagoski.zavod@rpz-rs.org

Ana Galić

Carice Milice 58

78 000 Banja Luka

Republika Srpska

+387(0)66 133 783

ana.galic.bl@gmail.com

PREDMET: Molba

Poštovani,

Ja, Ana Galić, profesorica filozofije i sociologije, obraćam vam se ovim putem sa molbom, tačnije sa dvije molbe.

Naime, imala sam priliku da radim kao profesorica filozofije u Gimnaziji Banja Luka, te sam upoznata sa nastavnim planom i programom i tom prilikom sam primjetila sljedeće. Filozofija se, kao predmet koji se sluša dvije godine i samim tim ispunjava pravilo da se može uzeti kao predmet za maturski rad – ne nalazi na listi predmeta koje učenici mogu birati kao završni, maturski rad. Molim vas da uvažite molbu i prijedlog da se filozofija kao nastavni predmet ponovo vrati na listu predmeta koji učenici mogu odabrati prilikom biranja predmeta za maturske radove.

Druga molba se nadovezuje na prvu. S obzirom da sam veoma posvećena upravo uvodu u filozofiju, krajem 2019. godine sam objavila filozofski vodič A šta to znači misliti, kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti( ISBN: 978-99976-779-1-4), koji je namijenjen za učenike, studente i sve one koji žele svoju ljubav prema mudrosti uobličiti i na školski način predstaviti u pisanom obliku. Stoga, druga molba glasi: molim vas da nakon vašeg uvida u sam vodič, dozvolite korištenje vodiča u srednjim školama Republike Srpske, kao dodatnu literaturu prilikom izrade maturskog rada iz nastavnog predmeta filozofija. Filozofski vodič vam mogu poslati ili u PDF izdanju ili u štampanom izdanju.

Hvala vam unaprijed na odgovoru.

U Banjoj Luci, 28. septembra 2020. godine                                                           Ana Galić, prof.

Categories: Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s