Apologija studenata filozofije koji su diplomirali po starom programu

Author anagalicblog

Dragi mlađi pripadnici studijskog programa filozofija, profesori i ini zastupnici filozofije na lokalnom jeziku,

Studenti koji su pohađali nastavu prije ove masovne dostupnosti svim informacijama koje danas nalazimo na internetu nisu mogli naučiti ni šta je akademsko pisanje, niti su imali priliku čitati knjige u PDF-formatima.

Studenti ne-mijenijumske generacije nisu učili kako se pišu naučni radovi, niti su obučavani da znaju razliku između prethodnog saopštenja, naučnog, stručnog, originalnog ili preglednog rada; nisu znali za APA ili MLA stil pisanja, danas najpopularnije oblike referenciranja. Ukoliko se jesu susreli sa nekim oblikom navođenja na ispisivanje možda prikaza, takav primjer je bio usamljen.

Onaj ko je htio učiti, učio je najbolje što je mogao – a to je iščitavanje, tj. studiranje udžbenika, knjiga i literature koje su nam bile dostupne u bibliotekama, magacinima tih biblioteka, antikvarnicama, pa pozajmljivali od profesora, evo ja na primjer nisam imala novaca za kopiranje knjiga, iako mi je profesor donio na ruke; dakle, učili bi iščitavanjem literature koja bi nam služila za polaganje ispita i eventualno napisan seminarski rad i to je bilo to. Dalje bavljenje filozofijom tu staje. Oni studenti koji su samo ispijali kafe u starom bifeu nisu uračunati u ovu grupu studenata.

Onaj ko je sam htio da prati dešavanja u savremenoj filozofiji morao je kupiti računar, uplatiti internet, naučiti engleski i to vrlo dobro, sa akcentom na filozofijski rječnik, a onda je morao mic-po-mic iščitavati sva ta pravila koja nam služe u ime ispisivanja filozofije kao nauke; što znači, morao je propišati krv. Jer, pazite, današnji filozofi nemaju dokolicu kao izvor filozofije, jer ta „dokolica“ apriori predstavlja vrijeme i prostor za preživljavanje i zaradu sopstvenog hljeba. U takvim uslovima baviti se filozofijom predstavlja alogiu svoje vrste.

U skladu s tim, molim za uzdržanost od zlobe i zavisti onih koji znaju naspram onih koji ne znaju, ali i obrnuto, jer se i sa tom pojavom možemo susresti, a to nema veze sa znanjem iz filozofije, nego sa karakterom samog čovjeka. Takođe, molim za neuskraćivanje informacija i svih eventualnih izmjena i dopuna, a vezanih za napredovanje u filozofiji u naučnom smislu, jer ako niste znali, time kršite osnovno pravilo akademskog poštenja, tj. ne ponašate se u skladu sa etikom akademskog građanina.

Hvala unaprijed.

Diplomirani student filozofije i sociologije po starom programu

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s