PISANJE ESEJA (OWL PURDUE SPISATELJSKA LABORATORIJA)

Author anagalicblog

Pisanje eseja


Ovaj izvor počinje opštim opisom pisanja eseja i prelazi na raspravu o uobičajenim esejističkim žanrovima koje studenti mogu susresti kroz kurikulum. Četiri žanra eseja (opis, naracija, objašnjavanje i argumentacija) uobičajeni su zadaci u radu s kojima se možete susresti na časovima pisanja.


Pregled


Esej je uobičajena forma pisanja s kojom će se susresti svaki student dok je u akademskoj zajednici. Zbog toga, za studenta je mudro da se osposobi i i oslobodi u ovom načinu pisanja već na samom početku svoje obuke.


Eseji mogu donijeti nagrade i predstavljati izazovnu vrsta pisanja i često se dodjeljuju ili za rad na nastavi, što zahtijeva prethodno planiranje i vježbanje (i malo kreativnosti) od strane učenika, ili kao domaća zadaća, koja takođe zahtijeva određenu količinu pripreme. Mnogi loše oblikovani eseji nastali su kao rezultat manjka pripreme i samopouzdanja. Ipak, studenti mogu izbjeći neugodnost često povezanu s pisanjem eseja tako što će razumjeti neke od uobičajenih žanrova.


Prije nego što se pozabavimo njegovim različitim žanrovima, započnimo s osnovnom definicijom eseja.


Šta je esej?


Iako se riječ esej shvatila kao vrsta pisanja na modernom engleskom jeziku, njezino nam porijeklo daje neke korisne uvide. Riječ dolazi u engleski jezik kroz francuski uticaj na srednjovjekovni engleski; prateći je još dalje unazad, otkrićemo da francuski oblik riječi potiče od latinskog glagola exigere, što znači “ispitati, testirati ili (doslovno) istjerati”. Iskopavanjem ove drevne riječi u stanju smo otkriti suštinu akademskog eseja: ohrabriti studente da testiraju ili ispitaju svoje ideje u vezi s određenom temom.


Eseji su kraća pisana djela koja često od studenta zahtijevaju usavršavanje brojnih vještina poput pažljivog čitanja, analize, poređenja i kontrasta, uvjeravanja, sažetosti, jasnoće i objašnjavanja. Kao što dokazuje ovaj popis vještina, student koji nastoji uspjeti u pisanju eseja može postići mnogo.


Svrha eseja je potaknuti studente da razvijaju ideje i koncepte u svom pisanju u smjeru malo širem od sopstvenih misli (možda bi bilo korisno gledati na esej kao na suprotnost istraživačkom radu). Stoga su eseji (po prirodi) sažeti i zahtijevaju jasnoću svrhe i smjera. To znači da nema lutanja ili skretanja studentskih misli od njihove svrhe; pisanje mora biti promišljeno i zanimljivo.


Ovi podaci bi trebali pomoći studentima da se upoznaju i osjećaju ugodno tokom postupka sastavljanja eseja kroz uvođenje nekih uobičajenih esejističkih žanrova.


Ovaj materijal uključuje kraći uvod u sljedeće žanrove esejistike:


• Ekspozitorni eseji
• Opisni eseji
• Narativni eseji
• Argumentovani eseji

Radi bolje preglednosti, o svakom žanru pojedinačno čitaćemo u narednim tekstovima.

Prevod: Ana Galić

Link:

https://owl.purdue.edu/owl/general_writing/academic_writing/essay_writing/index.html

With kind permission of: Victoria Ruiz , Assistant Director of Content Development, Purdue OWL 

Moj rad možete pratiti putem sljedećih društvenih mreža:

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Categories: Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s