OPISNI ESEJI (OWL PURDUE SPISATELJSKA LABORATORIJA)

Šta je opisni esej?


Opisni esej je žanr eseja koji od učenika traži da opiše nešto – predmet, osobu, mjesto, iskustvo, emociju, situaciju itd. Ovaj žanr ohrabruje sposobnost učenika da stvori pismeni prikaz određenog iskustva. Štaviše, ovaj žanr omogućuje veliku umjetničku slobodu (čiji je cilj oslikati sliku koja je živopisna i pokretna u umu čitaoca).


Neko bi mogao imati koristi ako ima na umu ovu jednostavnu maksimu: ako čitalac ne može jasno stvoriti utisak o stvari koju opisujete, pokušavajte, pokušavajte ponovo!


Evo nekoliko smjernica za pisanje opisnog eseja.


• Odvojite vrijeme za oluju ideja (brainstorm)


Ako vaš instruktor traži da opišete svoju omiljenu hranu, obavezno zapišite neke ideje prije nego što je počnete opisivati. Na primjer, ako odaberete pizzu, možete započeti sa zapisivanjem nekoliko riječi: umak, sir, korica, feferoni, kobasica, začini, ljuto, rastopljeno itd. Nakon što zapišete neke riječi, možete započeti sastavljanjem opisnih liste za svaku.


• Koristite jasan i sažet jezik.


Ovo znači da su riječi pažljivo odabrane, posebno zbog njihove relevantnosti u odnosu na onu koju namjeravate opisati.


• Odaberite živopisni jezik.


Zašto koristiti konj kad možete odabrati pastuh? Zašto ne koristiti burno umjesto nasilno? Ili zašto ne škrto umjesto jeftino? Takvi izbori stvaraju čvršću sliku u umu čitaoca i često puta nude nijansirana značenja koja će da bolje služe svrsi.


• Koristite svoja čula!


Zapamtite, ako nešto opisujete, morate biti privlačni čulima čitalaca. Objasnite kako je stvar mirisala, koji je osjećaj izazivala, kako je zvučala, kakav je ukus imala ili kako je izgledala. Uljepšajte trenutak čulima.


• O čemu ste razmišljali ?!


Ako možete opisati emocije ili osjećaje povezane s vašom temom, povezaćete se s čitaocem na dubljem nivou. Mnogi su u svom životu osjetili strašan gubitak, ili ekstatičnu radost, ili blago zadovoljstvo samim sobom. Odvrnite ovaj emocionalni rezervoar kako biste postigli svoj puni opisni potencijal.


• Čitaoca ostavite s jasnim utiskom.


Jedan od vaših ciljeva je pobuditi snažan osjećaj bliskosti i uvažavanja kod čitaoca. Ako se vaš čitalac može udaljiti od eseja žudeći upravo za onom picom koju ste upravo opisali, na putu ste pisanja efektivnih opisnih eseja.


• Budite organizovani!


Lako je upasti u nesuvislo tumaranje osjećajai čula prilikom pisanja opisnog eseja. Međutim, morate nastojati da predstavite organizovan i logički opis ukoliko se čitalac treba udaljiti od eseja sa uvjerljivim osjećajem u ono što pokušavate opisati.

Prevod: Ana Galić

Link:

https://owl.purdue.edu/owl/general_writing/academic_writing/essay_writing/descriptive_essays.html

With kind permission of: Victoria Ruiz , Assistant Director of Content Development, Purdue OWL 

Moj rad možete pratiti putem sljedećih društvenih mreža:

ana_logo

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s