SOFIA KAFE U FEBRUARU Dejla Šehić Piralić: Da li živimo u hologramu?

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia otvara ljetnu sezonu Sofia kafea 2021. godine sa predavanjem Dejle Šehić Piralić, koja će nam izložiti temu: Da li živimo u hologramu? Domaćin filozofskog kafea je picerija Verdi u Banjoj Luci, preko puta Gimnazije, a vrijeme održavanja predavanja je 26.02.2021. godine u 19 časova.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svako filozofsko veče je ograničen, te je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku prilikom ulaska u objekat.

Predavačica: Dejla Šehić Piralić

Tema: Da li živimo u hologramu?

Mjesto: Picerija Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije)

Vrijeme: 26.02.2021. sa početkom u 19 časova

O predavanju

Nick Bostrom tvrdi da gotovo sigurno živimo u kompjuterskoj simulaciji toliko prisutnoj da bi upravo sad bili sposobni proizvesti vrlo malu simulaciju univerzuma. Energetska polja su putem funkcija našeg mozga dekodirana u 3D sliku koja daje iluziju fizičkog svijeta. Uprkos tome što se čini naočigled materijalan, univerzum je jedna vrsta 3D projekcije koja na kraju nije ništa stvarnija od holograma. Mozak biohemički pravi matematičku konstrukciju objektivne realnosti time što interpretira frekvenciju druge dimenzije=postojanje egzistencije koja je izvan samog vremena i prostora. Svjesni toga da ne vidimo univerzum, te da ono što je stvarno vidimo zapravo kao kvantnu informaciju koju mozak interpretira kao električni signal, koji daje iskustvo fizičkoj materiji. Ideja holografskog univerzuma navodi da univerzum postoji kao jedno beskonačno neodvojivo biće u formi kvantnih talasa koji nastaju kada je stanje svijesti prisutno.

U suštini svojom sviješću dovodimo fizičku materiju do rasta, haotično zar ne?

Ono što je najzanimljivije je da istraživači ove materije smatraju simulacije kao snažniju verziju materije kojoj bi molekule,stanice pa čak i ljudska bića jednog dana mogla biti regerirana…

O predavačici

Dejla Šehić Piralić je rođena 1993.godine u Bihaću i studentica je na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Autorica je tri knjige:  „Srž života“,„Čekam te na kolodvoru života“, u koautorstvu, te „Sinopsis Paradoksa Ljubavi“, kao i četiri izložbe: „Između moje glave i neba“, Kriterion, Sarajevo, „Vertigo Univerzuma“, Galerija Boris Smoje, Sarajevo, „Između mene …i mene“, Atrium Kulturnog centra, Bihać, kao i„Prva samostalna“, Atrium Kulturnog centra, Bihać. Godine 2016. osvojila je nagradu za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Nada iz Ormara“ TM u sklopu 4. FESTIVALA POZORIŠNOG STVARALAŠTVA.

U Banjoj Luci, 08.02.2021. godine                                            Ana Galić, koordinator Sofia kafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s