DEJLA ŠEHIĆ PIRALIĆ Svet u kome živimo je poput kompjuterske simulacije

Izvor: Blic.rs

Autor: Andrea Aleksić

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja “Sofia” otvara letnju sezonu “Sofia kafea” 2021. godine sa predavanjem Dejle Šehić Piralić, koja će izložiti temu “Da li živimo u hologramu”?

Njena tema bavi se filozofskom mišlju Nika Bostroma da ljudi gotovo sigurno žive u kompjuterskoj simulaciji.

Kako ova mlada predavačica kaže, još uvek “traga” za potpunim shvatanjem da li je zaista današnji svet potpuna kompjuterska simulacija.

Na potpuno banalan način, sa svom tehnologijom koja nam je nametnuta i koja svaki dan napreduje na neviđenim nivoima, i samo smo prožeti istom. Svako iskakanje iz iste, već nailazi na isčuđavanje. Na prvi mah, kada nam neko kaže da ne koristi društvene mreže, u 99% slučajeva će naići na uslovnu osudu. To je nekako najbanalniji primer da smo u semi- simulaciji. U konceptu kompjuterske simulacije, um je taj koji drži monopol – objašnjava ona.

Ova mlada svestrana umetnica je autorka tri knjige. Za prvu knjigu “Srž života” (2010) kaže da je bila svojevrsni pokušaj. Druga knjiga “Čekam te na kolodvoru života” (2011) nastala je u koautorstvu sa kolegicom Hanom Keskić. Dok je treća knjiga “Sinopsis Paradoksa i Ljubavi” (2016) zapravo istraživanje svemira, holograma i šta se sve to krije van našeg vida.

Pisanje je nešto sa čim „živim“. Kako sam, valjda, postala svesna sebe, tako su i knjige nekako nastale iz tog „ pa hajde da pokušam“, te je prva knjiga, knjiga poezije. Međutim, brzo sam shvatila da je za poeziju potrebna jedna dodatna nit – kaže ona.

Pored pisanja okušala se i u glumi te je nagrađena i za ulogu u predstavi “Nada iz ormara”.

Gluma je ozbiljno zezanje. Na neki način, predstavlja hologram pisane reči, Svako delo koje je adaptirano je pruženo publici. S tim da je gluma ranjivija od književnosti. U književnosti se uvek, nekako, možemo sakriti iza papira, dok u glumi, onaj momenat kad stanemo na scenu, sve je vrlo sirovo i živo. Kao član “Teatra mladih”, a kasnije i Dramskog studija „Mali princ“ prošla sam kroz umetničke transformacije i neke vlastite bitke. Još uvek, gluma, tačnije režija, dio je mene za koji mi je sad, iz ove perspektive, žao sto nisam dala više smelosti i više drskosti. Izuzetno ranjiva i divna umjetnost – objasnila je ova mlada umetnica.

Pored književnosti i pozorišta, pronašla je veliku ljubav i u filozofiji.

Jednom davno sam pročitala rečenicu „ Sve što vam se desi, moralo se desiti. Nije moglo drugačije. Razlog postoji“, autora D. Chopre. Bacila sam je na sred sobe i iz inata prelazila preko iste. Koji razlog? Kako nije moglo drugačije? Ko kaže da ne može drugačije? Tako je nastala moja filozofija. Jos uvijek imam problem da shvatim kako nekog može da ne zanima filozofija, kad je ona u svakom njihovom razmišljanju. Inspiracija mi je vlastiti um, ako već ne mogu kontrolirati bujicu misli, onda ju barem mogu zapisati, naslikati, promisliti. Prosto, živim ono što osjećam – naglasila je.

Domaćin filozofskog kafea i ovaj put je picerija Verdi u Banjaluci, preko puta Gimnazije, a vremen održavanja predavanja je petak 26. februar u 19 časova.

MLADI TREBAJU BITI SVOJI

Volela bih da se mladi više usude da budu svoji. Ne moramo biti J.K. Rowling, ne moramo biti Hegel. Sasvim je okej da budemo baš ovakvi kakvi jesmo. Iako, nažalost, njihov rad bude nedovoljno primijećen, voljela bih da shvate da je značajan.

Od deset izdavačkih kuća, odbilo je me petnaest. Lagala bih kada bih rekla da mi je bilo svejedno, te da se nisam osjećala potpuno poražavajuće i bezvoljna za daljnji rad, ali u isti momenat pišem, jer želim, jer ne znam drugačije. Pišem, jer mi je značajno da oživim sebe. Kada bih mogla, svim mladim autorima, umjetnicima, naučnicima – koju god vokaciju da izaberu,voljela bih reći da su značajni. Na kraju svega, uvijek je sve bilo između njih i njihovih misli, nikad nije bilo nešto između njih i drugih ljudi. Bez osećaja da moraju nekog, nešto impresionirati. To je relativno, oni su uvijek postojani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s