BANJA LUKA: ODRŽAN MARTOVSKI ONLINE SOFIA KAFE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

BANJA LUKA: ODRŽAN MARTOVSKI ONLINE SOFIA KAFE  

Filozofsko veče Sofia kafe, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka, održano je sinoć, sa početkom u 19:00 časova, putem Google meet video konferencije.

Predavač doc.dr Saša Laketa je iznio temu Filozofija i savremena nauka. Odnos fizike i filozofije, kao nerazdvojan do perioda 2. Svjetskog rata, istraživali smo kroz sučeljavanje Ajnštajnove fizike inspirisane Hjumovom i Kantovom filozofijom. Teorije relativnosti možda ne bi ni bilo da nije bilo Hjuma, rekao je Ajnštajn, zatim smo razradili odnos Ajnštajn-Hjum; Ajnštajn-Kant, šta im je zajedničko, a to je pitanje matematike, te pitanje prostora i vremena. Nakon dolaska do Hajzenberga i matematičke šeme kao rješenja problema pomenutih kategorija i kritike matematike, tj. dovođenja u pitanje prostora i vremena kao do tada neupitnih a priori sada već ideja koje nam omogućuju da se snalazimo u realnom iskustvu, dovodi se u pitanje i uslov mogućnosti zasnivanja metamatike kao nauke iliti brojevi.

Sofia kafe se nastavlja odvijati po ustaljenom rasporedu, te se u aprilu družimo sa predavačem Mihajlom Tovilovićem, profesorom fizike. U zavisnosti od mjera Kriznog štaba koje budu na snazi u tom periodu, Sofia kafe će se održati ili u piceriji Verdi Banja Luka, ili će opet biti održan putem Google meet online video konferencije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.  

U Banjoj Luci, 31.03.2021. godine                                          
Ana Galić, koordinator Sofia kafea

Srpskainfo: https://srpskainfo.com/zanimljivo-filozofsko-druzenje-odrzan-martovski-onlajn-sofia-kafe/

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s