SOFIA KAFE U APRILU ONLINE Mihajlo Tovilović: Elementi integralne filozofije

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u aprilu organizuje predavanje na temu Elementi integralne filozofije, gdje će gost predavač biti Mihajlo Tovilović. Predavanje se odvija online, putem Google meet video konferencije, a vrijeme održavanja predavanja je 28.04.2021. godine u 19 časova.

S obzirom na ukidanje mjera propisanih od strane Republičkog Kriznog štaba, Sofia kafe nastavlja saradnju sa domaćinom filozofskog kafea, picerijom Verdi, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. U tom slučaju, predavanje se održava u isto vrijeme, ali sa promjenom mjesta, tj. u prostoru picerije Verdi.

Predavač: Mihajlo Tovilović

Tema: Elementi integralne filozofije

Vrijeme: 28.04.2021. sa početkom u 19 časova

Pridružite se putem Google Meet-a:

https://meet.google.com/ovg-wrgt-yph

O predavanju

Integralna filozofija predstavlja sintezu duhovnih i filozofskih pravaca Istoka i Zapada u jedan koherentan metamodel. Epitet ”integralna” znači da se u obzir uzimaju sva velika učenja od Istoka do Zapada, od najprimitivnijih do onih najsuptilnijih, od praistorijskih šamanskih rituala do savremene nauke, od promišljanja o pojedincu i društvu do kosmosa u cjelini. Ukratko, jedna integralna filozofija treba da obuhvati čitav spektar ljudskog iskustva o sebi i svijetu. Time se ne kazuje da integralna filozofija nudi nove odgovore na neka partikularna pitanja, ne, ona je zapravo jedna kontekstualizacija svih postojećih i mogućih odgovora na iste. Iskrsavanje različitih pitanja i otvaranjem polja odgovora na ta pitanja, te mogućnosti prevazilaženja pitanja i zastarijevanja odgovora, ukazuje na jednu zasebnu vrstu dijalektike progresa. Stoga, svaka integralna filozofija jeste jedna evolutivna filozofija.

U ovom predavanju biće riječi o jednoj od najuspjelijih integralnih filozofija, naime o Vilberovoj integralnoj teoriji. Koji su njeni elementi, koji mehanizam generiše sintezu preko dvije stotine filozofskih, psiholoških i duhovnih modela u jedan metamodel, koje su implicitne i eksplicitne posljedice ovakvog promišljanja i kako se pristupa najtežim metafizičkim problemima, biće jedna od najvažnijih pitanja u ovom predavanju.

O predavaču

Mihajlo Tovilović je diplomirani fizičar. Živi i radi u Banjoj Luci.

U Banjoj Luci, 05.04.2021. godine                                           
Ana Galić, koordinator Sofia kafea

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s