SOFIA KAFE U APRILU UŽIVO Mihajlo Tovilović: Elementi integralne filozofije

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u aprilu organizuje predavanje na temu Elementi integralne filozofije, gdje će gost predavač biti Mihajlo Tovilović. Domaćin filozofskog kafea je picerija Verdi u Banjoj Luci, preko puta Gimnazije, a vrijeme održavanja predavanja je 28.04.2021. godine u 19 časova.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svako filozofsko veče je ograničen, te je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku prilikom ulaska u objekat.

Predavač: Mihajlo Tovilović

Tema: Elementi integralne filozofije

Mjesto: Picerija Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije)

Vrijeme: 28.04.2021. sa početkom u 19 časova

O predavanju

Integralna filozofija predstavlja sintezu duhovnih i filozofskih pravaca Istoka i Zapada u jedan koherentan metamodel. Epitet ”integralna” znači da se u obzir uzimaju sva velika učenja od Istoka do Zapada, od najprimitivnijih do onih najsuptilnijih, od praistorijskih šamanskih rituala do savremene nauke, od promišljanja o pojedincu i društvu do kosmosa u cjelini. Ukratko, jedna integralna filozofija treba da obuhvati čitav spektar ljudskog iskustva o sebi i svijetu. Time se ne kazuje da integralna filozofija nudi nove odgovore na neka partikularna pitanja, ne, ona je zapravo jedna kontekstualizacija svih postojećih i mogućih odgovora na iste. Iskrsavanje različitih pitanja i otvaranjem polja odgovora na ta pitanja, te mogućnosti prevazilaženja pitanja i zastarijevanja odgovora, ukazuje na jednu zasebnu vrstu dijalektike progresa. Stoga, svaka integralna filozofija jeste jedna evolutivna filozofija.

U ovom predavanju biće riječi o jednoj od najuspjelijih integralnih filozofija, naime o Vilberovoj integralnoj teoriji. Koji su njeni elementi, koji mehanizam generiše sintezu preko dvije stotine filozofskih, psiholoških i duhovnih modela u jedan metamodel, koje su implicitne i eksplicitne posljedice ovakvog promišljanja i kako se pristupa najtežim metafizičkim problemima, biće jedna od najvažnijih pitanja u ovom predavanju.

O predavaču

Mihajlo Tovilović je diplomirani fizičar. Živi i radi u Banjoj Luci.

U Banjoj Luci, 16.04.2021. godine                                                            
Ana Galić, organizator

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s