SOFIA KAFE 2021. Dr Drobac Pavićević održala kafe na temu: Šta je kreativnost?(FOTO)

Saopštenje za javnost,

SOFIA KAFE 2021. Dr Drobac Pavićević održala kafe na temu: Šta je kreativnost?

U srijedu, 26. maja 2021. godine u piceriji Verdi preko puta Gimnazije, održano je veče Sofia kafea, na kojem je svoju temu Šta je kreativnost predstavila dr Milica Drobac Pavićević.

Banja Luka je na ovaj način uspješno nastavila održavanje filozofskog kafea u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, započetom u 2019. godini, a prekinutom u periodu borbe sa virusom COVID-19, u saradnji sa domaćinom kafea, picerijom Verdi.

Tok same večeri ne nalaže posjedovanje stručnog poznavanja izložene teme, nego aktivno promišljanje, kulturu dijaloga i poštovanje sagovornika, sposobnost iznošenja vlastitog mišljenja potkrijepljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje same teme, ostalih sudionika kao i samog predavača/icu. Sofia kafe je namijenjen svima koji se na neki način zanimaju za aktuelne probleme, pitanja i dešavanja na koja pokušavaju da gledaju na jedan kritički način.

Ovaj put u goste nam je došla dr Milica Drobac Pavićević, vanredni profesor na Studijskom programu Psihologija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, koja je tokom večeri izlagala temu Šta je kreativnost, temu o kojoj je napisala i knjigu naziva Šta je zapravo kreativnost?, objavljenju 2020. godine.

U prvom dijelu večeri dr Drobac Pavićević je prisutne uputila u vrijednost termina kreativnost. S obzirom da je kreativnost jedna od kompetencija za 21. vijek u obrazovanju, objasnila je, ona je jako važna da se usvaja i razvija u našem obrazovnom sistemu, ali da istraživanja pokazuju da se, statistički, nivo kreativnosti smanjuje i opada. Takođe su prustine brojne poteškoće prilikom definisanja ovog termina, jer svaka definicija kao da zahvata jedan segment, što je dr Drobac Pavićević ilustrovala primjerom hvatanja duha: kao kada bacate čaršav na duha, pa po obrisima tog čaršava, koji oslikava tog duha, vi posredno zaključujete šta je kreativnost. Psiholozi ipak smatraju da se može pokušati spoznati šta je zapravo kreativnost.

Nakon izlaganja slijedila je angažovana jednočasovna diskusija u kojoj su prisutni postavljali brojna pitanja vezana za samu temu, kako za pokušaj njenog definisanja, tako i za mogućnost primjene i povezivanja sa ostalim oblastima ljudskog duha.

U Banjoj Luci, 27.05.2021. godine                                            
Ana Galić, organizator Sofia kafea

Srpskainfo: https://srpskainfo.com/promovisanje-kulture-odrzan-sofia-kafe-na-temu-kreativnosti/

BUKA magazin: https://www.6yka.com/novosti/sofia-kafe-2021-dr-drobac-pavicevic-odrzala-kafe-na-temu-sta-je-kreativnost

Nezavisne: https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Odrzano-predavanje-na-temu-Sta-je-kreativnost/663849

GALERIJA:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s