ODRŽANO PREDAVANJE O ZLATNOM PRESJEKU I MATEMATIČKOJ DESKRIPCIJI LIJEPOG

Saopštenje za javnost,

ODRŽANO PREDAVANJE O ZLATNOM PRESJEKU I MATEMATIČKOJ DESKRIPCIJI LIJEPOG

U sklopu mjesečnih predavanja u piceriji Verdi Banja Luka, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, u srijedu 29. septembra 2021. godine sa početkom u 19 časova, dr Goran Rujević, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sadu, održao je predavanje u okviru večeri Sofia kafea, na temu ČIJA JE MERA LEPOTE Zlatni presek i matematička deskripcija lepog.

Dr Rujević je prisutnima pripremio handout pomoću kojeg su prisutni mogli pratiti predavanje, a samo veče otpočeo je postavljanjem pitanja: Ko je pohađao kurseve slikanja? Nakon iznesenih odgovora, utvrđeno je da se u slikanju najprije uče pravila, a zatim se prelazi preko njih. Ova pravila su ono što je najprije još u primjeru aševskih alatki kao simetričnih, nešto što predstavlja poveznicu sa ljepotom.

Pošto je simetrija prisutna svuda u prirodi, a ljudsko tijelo je takođe bilateralno simetrično, mi smo evolutivno naučili simetrično povezivati sa naprednim, zdravim. Ali zašto, postavlja se pitanje. Neuronaučnici su istraživali osjećaj lijepog i ustanovili da je reakcija na lijepo prisutna i kod životinja. U suštini odgovor na pitanje šta je simetrija bio bi da je to slučaj kada neko tijelo doživi promjenu, a ostaje isto. I tako se dolazi do zlatnog reza ili presjeka – spoja proporcionalnosti i simetričnosti. Nakon izlaganja o broju fi, te logosu apofantikosu i pominjanju Korbizijea, Salvadora Dalija i Mona Lize, te tumačenja umjetnosti generalno, predavač je zaključio da zlatni rez nije recept, nego da je koristan ako ga mi pronađemo. Zatim je s pitanjem o korisnosti matematike po umjetnost otpočeo razgovor s publikom.

Foto: Sofia kafe u septembru 2021.

Sofia kafe u oktobru

Sa početkom zimskog ciklusa Sofia kafea u oktobru nam kao predavač u goste dolazi profesor doktor sociologije Duško Trninić, profesor sa Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

U Banjoj Luci, 30.09.2021. godine                                           
Ana Galić, organizator Sofia kafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s