BANJA LUKA Promocija knjige Marka Bačanovića „Dvojnik“

Saopštenje za javnost,

Promocija knjige Marka Bačanovića „Dvojnik“

U utorak, 16. novembra 2021. godine sa početkom u 19:00 časova u Maloj vijećnici Kulturnog centra Banski Dvor Banja Luka, održaće se promocija zbirke poezije naziva Dvojnik autora Marka Bačanovića MA, objavljene 2021. godine. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Fondacije za izdavaštvo FBiH, prvo izdanje, a recenziju je priredio Nikola Popović.

O knjizi će pored autora govoriti Aleksandra Čvorović, književnica, dok će moderator večeri biti Ernest Bučinski.

Iz recenzije izdvajamo:

Zbirka „Dvojnik“ druga je knjiga Marka Bačanovića (1984) i sa autorovim lirskim prvijencem „Dreka pamtivijeka“ (IMIC, Sarajevo,2019) čuva motivske i stilske veze, prepoznatljiv pjesnički rukopis. Još jednom se radi o opsežnoj kolekciji engleskih soneta, ovaj put sa tri sjedinjena katrena u dominantnom šesnaestercu na koje pjesnik dodaje završni distih, svojevrsnu muzičku kodu sa poentom ili poptunom inverzijom, što metrički najčešće funkcioniše kao zasebna cjelina.

Opet je filozofija pjesme izatkana od mitskog sloja, srednjovjekovne tajne untarnjeg i vanjskog u biću, u stalnoj i pogubnoj moći magije, i svjetlosnoj, slobodoumnoj ideji o oslobošenju od natrulog, preživjelog, umrlog – od ideje do kreacije, od prosuđivanja do ovaploćenja istine, porinuća u dubine i rađanja govora.

Zbirka sadrži dvoje cjeline: Knjiga prva (Od tamne tvari do Jednoga, Tamna tvar, Duša svijeta, Ravna staza, Povratak u Jedno) i Knjiga druga (Bistra magma duha, Simfonija sfera, Alhemija, Sunčev lovor).

Nikola Popović

Više o samom autoru možete pogledati u nastavku:

Foto: Marko Bačanović, privatna arhiva

Marko Bačanović MA (1984, Sarajevo) diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Godine magistarskog i doktorskog studija provodi na Puškinovom institutu u Moskvi, kao i na Univerzitetu u Varšavi kao dio studentske razmjene između država Evropske zajednice i Zapadnog Balkana. Jedno vrijeme zaposlen je na Katedri za Ruski jezik i književnost u Sarajevu, kao asistent na svim predmetima vezanim za rusku književnost, istoriju i kulturu. Godine 2015. odlazi da živi i radi u Njemačku, odakle se u ljeto 2018. godine vraća u Sarajevo i objavljuje svoju prvu zbirku pjesama Dreka pamtivjeka, koja biva uvrštena u najuži izbor za prestižnu književnu nagradu “Aleksa Šantić”.

Dobitnik je pjesničke nagrade “Tragom Nastasijevića” za 2019. godinu, a iste godine na najmasovnijem balkanskom pjesničkom takmičenju “Mili dueli” osvaja ukupnu treću nagradu, kao i nagradu za najboljeg autora iz Bosne i Hercegovine. Dobitnik je prve nagrade Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za najbolju poetsku zbirku za sezonu 2019/20, međunarodne nagrade “Sloboda” u okviru Melničkih večeri poezije (Bugarska), kao i nagrade Fondacije za izdavaštvo za 2020. godinu.

Urednik je zbornika Kopno tvrde kore, gdje objavljuje poeziju nove generacije bosanskohercegovačkih autora.

Bavi se i esejistikom, kao i književnim prevođenjem sa ruskog, poljskog, njemačkog i engleskog jezika.

Zamjenik je glavnog urednika u Naučno-popularnom časopisu: A PRIORI.

U Banjoj Luci, 02.11.2021. godine                                
Ana Galić, predsjednik Udruženja Sofia

Buka magazin: https://www.6yka.com/novosti/promocija-knjige-marka-bacanovica-dvojnik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s