Rok za slanje radova na Konkurs za najbolji filozofski esej 2021. godine je istekao

Povodom Međunarodnog dana filozofije 2021. godine, koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru, a ove godine pada 18. novembra, Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia raspisalo je Konkurs za najbolji filozofski esej 2021. godine.

Ove godine udruženje je dobilo i saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da konkurs proslijedi svim srednjim školama Republike Srpske, što je i učinjeno.

Više o saglasnosti Ministarstva pogledati ovdje.


Učesnici konkursa su mogli biti srednjoškolci i studenti koji su državljani Bosne i Hercegovine, a nagrade koje učesnici konkursa mogu osvojiti su sljedeće:


1. PRVA NAGRADA je novčana nagrada u iznosu od 200,00 konvertibilnih maraka,
2. DRUGA NAGRADA je tablet PC, Jay-tech TXE10DW,
3. TREĆA NAGRADA je novčana nagrada u iznosu od 50,00 konvertibilnih maraka, kao i knjiga Samom sebi, stoika Marka Aurelija.


Treću nagradu je obezbjedio Antikvarijat Ramajana Banja Luka, koji se nalazi na adresi Aleja sv. Save 64 Banja Luka.


Rok za slanje eseja je bio 08. novembar 2021. godine i on je istekao, a na adresu Udruženja pristigli su radovi iz srednjih škola, kao i sa studijskih programa i univerziteta u:Banjoj Luci,
Sarajevu,
Bijeljini,
Gradišci,
Vlasenici,
Maglajanima,
Rudom,
Foči,
Zenici,
Sokocu,
Kalinoviku,
Tuzli,
Prnjavoru,
Zvorniku…

Pristigle radove koji su zadovoljili uslove konkursa komisija će pregledati narednih deset dana 08-18. novembra, a autore koji budu osvojili navedene nagrade proglasićemo na sam dan Međunarodnog dana filozofije, a to je 18. novembar, te ćemo ih nakon toga kontaktirati i dogovoriti se o preuzimanju nagrada.

Više o uslovima za slanje radova na konkurs pogledati ovdje.

Svi autori će dobiti potvrdu o učešću, a nagrađeni radovi biće objavljeni u trećem broju Naučno-popularnog časopisa A PRIORI, čiji je izdavač Udruženja Sofia, 2022. godine. Udruženje Sofia će telefonom kontaktirati dobitnike nagrade, a na osnovu iskustva iz prijašnjih godina, imena svih učesnika konkursa ostaće poznata samo glavnom i odgovornom uredniku časopisa, dok će imena dobitnika nagrada biti javno objavljena.

Proces ocjenjivanja eseja

S radova koji budu poslani na e-mail Udruženja Sofia biće uklonjeni lični podaci autora, nakon čega će svaki pojedinačni rad biti anonimizovan, dostavljen Komisiji za procjenu kvaliteta eseja, te po strogo utvrđenim kriterijima ocijenjen.

Eseji moraju biti originalni i neobjavljeni. Neobjavljenim esejom se smatra onaj koji još ni na koji način nije pružen na uvid javnosti, ni u štampanom, ni u elektronskom obliku, uključujući i internet. Ukoliko se utvrdi da je esej plagijat, autor/ka će biti diskvalifikovani.

Komisiju za procjenu kvaliteta eseja sačinjavaju:

1. Mr Miroslav Galić, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, član Udruženja Sofia.

Izvršni je urednik u Časopisu za humanističke i društvene nauke Sineza, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Glavni je i odgovorni urednik Časopisa za društvenu i humanističku misao Noema, Filozofskog fakulteta univerziteta u Banjoj Luci i Saveza studenata Filozofskog fakulteta. DTP je u Naučno-popularnom časopisu: A PRIORI.

2. Dr Lamija Neimarlija, Akademija Likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu, član Udruženja Sofia.

Dva puta je nagrađena „Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu“, dobitnica „Plakete Filozofskog fakulteta u Sarajevu“, najbolja studentica u kategoriji izuzetno nadarenih studenata/ica stipendiranih iz fonda „Suada Dilberović“. Primila je i počasno priznanje  fondacije “Karim Zaimović”. Član je naučnog odbora Naučno-popularnog časopisa: A PRIORI.

3. Ana Galić, mr, predsjednik Udruženja Sofia.

Dobitnica je Republičke, a zatim i stipendije Fonda Milan Jelić. Položila je stručni ispit za samostalno-obrazovni rad na poslovima Nastavnika filozofije i sociologije. Predavačko iskustvo stekla kao profesor filozofije i teorije znanja u IB programu Međunarodne mature u Gimnaziji Banja Luka, u nacionalnom programu kao profesor filozofije, sociologije, demokratije i ljudskih prava i kao profesor sociologije u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” Banja Luka. Glavni je i odgovorni urednik Naučno-popularnog časopisa: A PRIORI.

Ovim putem se zahvaljujemo svim autorima koji su nam poslali svoje radove, njihovim nastavnicima i profesorima filozofije, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i Miroslavu Gojkoviću, vlasniku Antikvarijata Ramajana, koji nam je omogućio treću nagradu na konkursu.

U Banjoj Luci, 08.11.2021. godine
Ana Galić, predsjednik udruženja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s