SOFIA KAFE U NOVEMBRU ALEKSANDRA ČVOROVIĆ: Hoće li i tebe ukrasti Šumbaba?!

Saopštenje za javnost,

SOFIA KAFE U NOVEMBRU ALEKSANDRA ČVOROVIĆ: Hoće li i tebe ukrasti Šumbaba?!

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u novembru organizuje predavanje na temu Hoće li i tebe ukrasti Šumbaba!?, gdje će gost predavač biti banjolučka književnica Aleksandra Čvorović. Domaćin filozofskog kafea je picerija Verdi u Banjoj Luci, preko puta Gimnazije, a vrijeme održavanja predavanja je 26.11.2021. godine sa početkom u 19 časova.

Predavač: Aleksandra Čvorović, mr

Tema: Hoće li i tebe ukrasti Šumbaba?!,

Mjesto: Picerija Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije)

Vrijeme: 26.11.2021. godine, sa početkom u 19 časova

O predavanju

Povodom izlaska drugog izdanja sedme po redu knjige autorke Aleksandre Čvorović: “Ukrala me Šumbaba!” u saradnji sa Zavodom za Udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, Čvorović će na novembarskoj večeri Sofia kafea okupljenoj publici govoriti o poetsko-fantastičnom svijetu bajki i njihovoj ulozi na rast i razvoj djeteta. Veče, kao i knjiga, posebno je namijenjeno roditeljima i djeci uzrasta 5-10 godina.

Mala Nina je jedna nevaljala djevojčica čija samohrana majka čini sve kako njena djevojčica ne bi osjetila težinu života, a Nina ne zna cijeniti majčin trud. Jednoga dana, nakon već previše isplakanih majčinih suza, na kraju šetalačke staze, Nina i njena majka su naišle na baku i njenog unuka. To je bila Šumbaba. Šumbaba je sama izrađivala lutke, a jednu je uzela i mala Nina. Međutim, pošto u tom trenutku Ninina majka nije mogla platiti lutku, a Nina ju je “morala” imati, Nina je Šumbabi dala obećanje: da će lutku platiti ili vratiti. Te noći, po povratku Nine i njene majke kući, kada je zaspala, po Ninu je kroz prozor doletjela Šumbaba…

Prvo izdanje bajke Ukrala me Šumbaba je rasprodana u rekordnom roku, a reakcije čitalaca, kako djece, tako i njihovih roditelja je bila veoma pozitivna. Pouke koje su smještene u radnju ove angažovane priče su višestruke i mogu dijete podučiti vrijednostima širokog raspona.

O predavaču

Aleksandra Čvorović, rođena 10. februara 1976. u Banjoj Luci. Završila književnosti u rodnom gradu. Magistrirala je u Beogradu, na odsjeku za bibliotekarstvo i informatiku. Završila je edukaciju za terapeutskog savjetnika transakcione analize i radi pod supervizijom. Radila je kao urednik, saradnik i član redakcija mnogobrojnih književnih i drugih časopisa. Učesnik je književnih večeri i festivala u regionu i Evropi. Član je više književnih udruženja. Radi kao viši bibliotekar u Dječijoj biblioteci. Vodi radionice kreativnog pisanja za djecu, te dramske i edukativne radionice.

Autorka je sedam knjiga: poezije, proze i knjiga za djecu: Šapat glinenih divova 2000.; Anđeo pod krevetom 2002.; Monolog u šolji kafe 2006.; Cvijet na kapiji sna 2007.; Nadrastanje 2013.; Čarobna ruža 2014. kao i Ukrala me Šumbaba.

Poezija i proza joj je višestruko nagrađivana.

Ponosna je mama dvije ćerke, Anabele i Leonore.

U Banjoj Luci, 08.11.2021. godine                                           
Ana Galić, organizator Sofia kafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s