U BANJOJ LUCI ODRŽANA PROMOCIJE ZBIRKE PJESAMA „DVOJNIK“(Foto)

Saopštenje za javnost,

U BANJOJ LUCI ODRŽANA PROMOCIJE ZBIRKE PJESAMA „DVOJNIK“

Sinoć je u Maloj Vijećnici Kulturnog centra Banski Dvor, sa početkom u 19 časova, održana promocija Zbirke pjesama “Dvojnik”, književnika Marka Bačanovića.

Zbirka “Dvojnik” je druga knjiga mladog južnoslavenskog književnika rođenog u Sarajevu, a predstavlja opsežnu kolekciju engleskih soneta. Za prvu knjigu je osvojio Prvu nagradu Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za najbolji poetski ciklus ili zbirku u sezoni 2019/2020, a za objavljivanje druge knjige osvojio je nagradu Fonda za izdavaštvo Sarajevo, 2020. godine.

O knjizi je pored autora govorila Aleksandra Čvorović, književnica, dok je moderator večeri bio Ernest Bučinski.

Promociju je otpočeo Bačanović čitanjem stihova, da bi Čvorović zatim dala analizu zbirke. Naglasila je koliko je za engleski sonet potrebno dosta strogih pravila koja zahtijevaju majstorstvo u jeziku, a što je Bačanović uspio zadovoljiti. Detaljnijom analizom mogli smo čuti koje sve uticaje je Bačanović unio u svoje pisanje, između ostalog Šekspira, s obzirom da je njegova forma soneta u pitanju, kao i Tomasa Eliota.

“Ključ za ulazak u ovu knjigu je dvojnik – lirski subjekt koji ulazi u sadržaj ove knjige i postaje 72 dvojnika; stilski izraz zgusnut, hermetičan, a specifična atmosfera Bačanovićevih stihova, te mistifikacija nas uvlači u sebe”, saopštila je Čvorović.

Zbirka „Dvojnik“ “čuva motivske i stilske veze, prepoznatljiv pjesnički rukopis – opet je filozofija pjesme izatkana od mitskog sloja, srednjovjekovne tajne unutarnjeg i vanjskog u biću, u stalnoj i pogubnoj moći magije, i svjetlosnoj, slobodoumnoj ideji o oslobošenju od natrulog, preživjelog, umrlog – od ideje do kreacije, od prosuđivanja do ovaploćenja istine, porinuća u dubine i rađanja govora”, piše u recenziji Nikola Popović.

Promociju je organizovalo Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u saradnji sa Kulturnim centrom Banski Dvor Banja Luka.

U Banjoj Luci, 17.11.2021. godine                                             
Ana Galić, predsjednik udruženja

GALERIJA:

Izvor galerije: Kulturni centar Banski Dvor Banja Luka

Radio televizija Republike Srpske: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=453469

Banjaluka.com: Promovisana zbirka poezije “Dvojnik”

Blportal: Banjaluka domaćin: Promovisana zbirka poezije “Dvojnik” Marka Bačanovića

Categories: Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s