UČEŠĆE NA NAUČNOM SKUPU: BANJALUČKI NOVEMBARSKI SUSRETI 2021. Ana Galić, Kritičko mišljenje: Temelj unapređenja nastavnog procesa

Na 22. po redu naučnom skupu koji se tradicionalno održava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, dana 19.11.2021. godine, petak, održani su Banjalučki novembarski susreti 2021. godine, u online izdanju.

Od 24 prijavljena izlagača na skupu, sekcija Filozofija, četvoro je izlagača odustalo, a 20-oro je predstavilo svoje radove.

Od ove godine Banjalučki novembarski susreti su u kategoriji međunarodnih skupova.

U nastavku možete pročitati sažetak mog predavanja.

Kritičko mišljenje: Temelj unapređenja nastavnog procesa
Ana Galić
Udruženje Sofia Banja Luka
ana.galic.bl@gmail.com

Svrha ovog istraživanja je samoprocjena kritičkog mišljenja kod nosilaca nastavnog procesa u srednjim školama i univerzitetima Republike Srpske. Kritičko mišljenje je nažalost veoma širok pojam tako da ga je nezahvalno pokušati definisati u cjelosti u okviru jedne manje studije. S tim u vezi napominjemo da smo se prilikom sprovođenja ovog istraživanja fokusirali na glavne nosioce ove prve vještine 21. vijeka, a to su najprije učenici srednjih škola, kao i njihovi nastavnici, te studenti i profesori koji nastavljaju njihov rad, a tiču se studijskih programa na univerzitetima. Stoga smo prilikom sprovođenja ovog istraživanja radili na provjeri specifične grupacije, a riječ je o reprezentativnom uzorku od 59 ispitanika u dobi između 17 i 65 godina starosti koji su pripadnici nastavnog procesa kako u srednjim školama, tako i na univerzitetima. Ovim radom težimo postići tri cilja: najprije želimo istaći da kritičko mišljenje, teorijski zasnovano na argumentima iz formalne logike, a praktično primjenjivo u novinarskoj, medijskoj i građanskoj praksi, jeste vještina 21. vijeka; zatim priložiti rezultate istraživanja kojim se potvrđuje teza da je kritičko mišljenje neophodno kao samostalan nastavni predmet u srednjim školama; i na kraju omogućiti dalje otvaranje problema i pitanja u interdisciplinarnom pristupu temi kritičkog mišljenja u obrazovnom procesu Republike Srpske.


Ključne riječi: kritičko mišljenje, nastavni proces, vještina 21. vijeka, srednja škola, univerzitet.

Knjigu sažetaka možete preuzeti klikom na:

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s