BANJA LUKA: ODRŽAN NOVEMBARSKI SOFIA KAFE  (Foto)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

BANJA LUKA: ODRŽAN NOVEMBARSKI SOFIA KAFE  (Foto)

Na tematskoj večeri naziva Hoće li i tebe ukrasti Šumbaba?! u petak, 26.11.2021. godine je sa početkom u 19 časova u piceriji Verdi Banja Luka, održano još jedno veče Sofia kafea, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka.

Tim povodom je pred okupljenim mališanima i njihovim roditeljima predavačica Aleksandra Čvorović predstavila priču o maloj djevojčici Nini, protagonisti knjige Ukrala me Šumbaba, koja dobija svoje drugo izdanje od 2022. godine, a u saradnji sa Zavodom za Udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Republike Srpske.

Kako je nastala priča?

“Ja sam htjela da napišem priču koja će na neki način pomoći roditeljima, a koja će pomoći i djeci; djeci da nađu neki svoj način i put da budu kvalitetni pripadnici društva, da formiraju tu ideju da je to nešto dobro i da treba ići u tom pravcu. Takođe sam htjela i nešto što će roditeljima, da tako kažem, olakšati vaspitavanje djece, jer će pokazati da ako si nevaljao i ako maltretiraš druge, postoje načini da dođe neka kazna, da ti se to vrati, da budeš odbačen”, izjavila je Čvorović.

Najveća lekcija

Najveća lekcija koju je Nina doživjela nije bilo to što ju je ukrala Šumbaba, već to što je shvatila da neće nedostajati drugima, zbog njenog ponašanja.

Motiv Šumbabe

Na pitanje šta je inspirisalo Čvorović da osmisli lik Šumbabe, strašne bake koja dolazi djeci kroz prozor po usnuću, a sa zvukom vjetra sjeverca, dodala je da je to
biće iz slovenske mitologije, šumsko demonsko biće Babajaga, ženski demon koji ima tu vrstu moći koja je vrlo opasna i nepredvidiva. Šumbaba je po uzoru na nju strašna, ali ipak ne toliko, no ne ni potpuno bezazlena.

Sofia kafe sa ovom večeri završava zimski ciklus predavanja za 2021. godinu.

Domaćin svih dosadašnjih večeri Sofia kafea je gospodin Boško Milojević, vlasnik picerije Verdi,  koja se nalazi na adresi Branka Majstorovića 21, preko puta Gimnazije Banja Luka.

NAPOMENA: Fotografije su objavljene uz saglasnost roditelja i vlasništvo su Udruženja Sofia

U Banjoj Luci, 29.11.2021. godine                                          
Ana Galić, koordinator Sofia kafea

GALERIJA:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s