DR LAMIJA NEIMARLIJA: KRIZA UMJETNIČKIH TEHNIKA, REPREZENTACIJE I RECEPCIJE: MODERNA UMJETNOST

Saopštenje za javnost,

DR LAMIJA NEIMARLIJA: KRIZA UMJETNIČKIH TEHNIKA, REPREZENTACIJE I RECEPCIJE: MODERNA UMJETNOST

Pozivamo vas na zanimljivo predavanje o problemima na području mišljenja o umjetnosti pred XX vijekom osvijetljenim brojnim primjerima iz umjetničke prakse.

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia i Filozofski fakultet u Banjoj Luci organizuju predavanje za studente svih godina studijskih programa filozofije, sociologije, psihologije, umjetničkih akademija, ali i ostalih ljubitelji umjetnosti, filozofije, mišljenja. Ovom prilikom moći ćete saznati sljedeće:

– Prikaz preloma u umjetnosti i mišljenju o umjetnosti koji je počeo od XVII, a intenzivirao se tokom XIX vijeka

Tradicionalne pristupe umjetnosti

– Moderne umjetničke postupke

Promjene na području umjetničkih tehnika, reprezentacije i recepcije

Primjere iz moderne umjetnosti

Cilj predavanja jeste sagledavanje promjena na području umjetnosti, u odnosu na nove medije i promjene u društvu koje donose moderne tehnike, odnosno doba mehanizacije. Publika će biti u mogućnosti razumjeti djela moderne umjetnosti, teoriju i ideologiju u njihovoj pozadini, probleme koje artikulira i sa kojima se suočava u novoj društvenoj klimi.

Predavanje će održati dr Lamija Neimarlija, viša asistentica za oblast Estetika na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Na Filozofskom fakultetu Sarajevo 2018. odbranila Doktorsku disertaciju i stekla zvanje doktora filozofskih nauka. Tokom studija bila članica znanstveno-istraživačkog inkubatora ZINK, volonter u filozofskom društvu „Theoria“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, učesnik znanstvenih simpozija, kao i evropskih programa i projekata za razmjenu studenata/tica (DAAD, WUS Austria). Dva puta nagrađena „Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu“ (2009. i 2011.), „Plaketom Filozofskog fakulteta u Sarajevu“ (2009.), proglašena za najbolju studentica u kategoriji izuzetno nadarenih studenata/ica stipendiranih iz fonda „Suada Dilberović“, te je primila i počasno priznanje  fondacije “Karim Zaimović” (2008.). Pohađala program Pedagoškog obrazovanja nastavnika na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu (2011./12.), kao i program obuke mlađeg akademskog osoblja na Univerzitetu u Sarajevu – TRAIN (2013.). Jedna od osnivača Udruženja dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, te potpredsjednica u periodu od 2013. do 2016. godine; članica Udruženja za promicanje kulture i mišljenja Sofia od 2019. godine; jedna od osnivača, te članica uređivačkog odbora naučno popularnog časopisa Udruženja Sofia – „A priori“. Autorka brojnih naučnih radova, kritičkih prikaza književnih djela, društvenih i političkih komentara i eseja objavljenim u domaćim (kako znanstvenim tako i medijskim), ali i u časopisima u regiji.

Predavanje će se održati u učionici Filozofskog fakulteta broj 319 u četvrtak, 14.04.2022. godine sa početkom u 12 časova. 

U Banjoj Luci, 14.03.2022. godine                                    
Ana Galić, predsjednik Udruženja Sofia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s